Soud "odstřelil" pákistánského expremiéra: Šaríf nesmí doživotně zastávat veřejné funkce

Islámábád - Sesazený předseda palestinské vlády Naváz Šaríf nesmí doživotně zastávat veřejné funkce. Rozhodl o tom nejvyšší soud v zemi. Případ souvisí s kauzou takzvaných Panamských dokumentů, které odkrývají praktiky převádění peněz do daňových rájů.

Šaríf rezignoval na post premiéra loni v létě. Učinil tak poté, co nejvyšší soud rozhodl, že je nezpůsobilý vykonávat úřad kvůli obvinění z korupce.  Vyšetřovací komise jmenovaná nejvyšším soudem minulý rok dospěla k závěru, že Šarífova rodina nahromadila podstatně větší bohatství, než odpovídá jejím příjmům.

V uniklých dokumentech z panamské právní a poradenské společnosti Mossack Fonseca, která daným osobám pomáhala peníze ukrývat, je zmíněna Šarífova dcera a dva jeho synové. Skandál vyšel na světlo v dubnu 2016.

Zpráva pákistánské vyšetřovací komise se zaměřila mimo jiné na to, kde Šarífova rodina získala prostředky na koupi několika luxusních bytů v Londýně. Podle vyšetřovatelů, kteří premiéra a jeho příbuzné dva měsíce vyslýchali, výnosy z podnikání Šarífa a jeho příbuzných nemohly na zakoupení takto drahých nemovitostí stačit.

Zpráva rovněž poukázala na podezřelé finanční dary a půjčky od firem se sídlem v Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech a Británii, které mířily k Šarífovi, jeho synovi a společnostem s nimi spojeným.

V únoru nejvyšší soud rovněž rozhodl, že má být Šaríf zbaven funkce šéfa vládnoucí strany Pákistánská muslimská liga (PML-N). Ještě týž měsíc byl do čela strany zvolen mladší bratr expremiéra Šabház Šaríf.

Související

Více souvisejících

Pákistán Naváz Šaríf

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 21 minutami

před 39 minutami

před 47 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 10 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy