Spojenecké údery na Sýrii: Hrozí třetí světová válka?

Washington – Během uplynulé noci provedly vojenské síly USA, Francie a Velké Británie cílené letecké údery na vojenské cíle v Sýrii. Rusko je dle svých vyjádření krokem západních zemí pobouřeno a slibuje reakci. Jak ovlivní dnešní noční události vztahy mezi Ruskem a Západem?

Důležitým faktem, který by měl být v tomto kontextu určitě zmíněn je, že spojenecké útoky na Sýrii z pohledu Ruska nejsou jen útoky na jejich blízkého spojence Asada, jde o mnohem závažnější problém. Při amerických (a nově i britských a francouzských) útocích totiž umírají i Rusové. Těch je v Sýrii značné množství a to jak vojáků tak civilních poradců.

V uplynulém týdnu proběhlo v americkém Kongresu slyšení s kandidátem na post ministra zahraničí a dosavadním šéfem CIA Mikem Pompeem. Ten podle televize FOX News jasně uvedl, že americké údery již v Sýrii zabily několik set Rusů. Jde o o první případ, kdy vysoce postavený člen americké administrativy řekl něco takového veřejně.

Na základě scénáře útoku z dnešní noci se zdá, že ani západní spojenci nemají zájem na další eskalaci konfliktu mezi nimi a Ruskem. Rusové totiž dle dostupných zpráv byli o plánovaných útocích předem informováni. Tím sice přišly západní síly o moment překvapení – Rusové ihned informace předali Syřanům – ale jednalo se o rozumný krok západních představitelů ve snaze minimalizovat možnost vypuknutí třetí světové války.

Otázkou je, jak teď bude vypadat ruská reakce. Že by se Rusové vrhli do otevřeného konfliktu není příliš reálné. K takovému postupu nemají ani vojenské a ani ekonomické kapacity. Rusko by zřejmě nebylo sto vést ani omezený konflikt proti západu například na území Sýrie. Je ale možné, že se v rámci odvety Rusové pokusí eskalovat napětí v jiných částech světa, například v Pobaltí.

Putinův režim by tak mohl odvést pozornost od Sýrie a ruský prezident by mohl pro své domácí publikum (opět) sehrát roli silného vůdce a to díky akcím v regionu, v němž mu nehrozí bezprostřední vojenská porážka, která by mohla otřást jeho (zdánlivě) neotřesitelnou pozicí. Zvolí-li ale Putin takový postup, bude se jednat o velký hazard. Litva, Lotyšsko i Estonsko jsou členské státy NATO a případný ruský útoku na Pobaltí by mohl mít v konečném důsledku ještě fatálnější dopady než případný omezený střet mocností v Sýrii.

Otázkou ale je, zda má Putin na výběr. Prezentace sebe sama jako silného a tvrdého lídra je základem jeho vnitrostátní propagandy. A těžko si lze představit, že by Putin ponechal západní útoky na Sýrii bez reakce. Rusové by si pak mohli začít myslet, že není tak silný, jak se jim doposud zdálo a to není v Putinově zájmu.

S určitou mírou nadsázky lze současnou situaci Ruska přirovnat k pozici, v níž se ocitlo Rakousko-Uhersko před první světovou válkou. Slábnoucí velmoc se tehdy ocitla v pozici, kdy byla v předchozích desetiletích a staletích vytlačena z mnoha důležitých regionů, jako bylo Nizozemí nebo Itálie. Habsburská říše se proto upnula k Balkánu, jelikož šlo o poslední region, v němž měla možnost realizovat své velmocenské zájmu.

Pokud by je nerealizovala, sama by uznala politickou porážku a ústup z nejvyšších pater světové politiky, což rakouská říše odmítala připustit. I Rusko muselo v posledních desetiletích mocensky vyklidit řadu regionů. Rakouské lpění na velmocenském postavení (zprostředkovaně) uvrhlo svět do první světové války. Co světu přinese ruská reakce na údery proti Asasdovi uvidíme již brzy.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie útok Západu na Sýrii (14.4.2018) letectví Rakety USA (Spojené státy americké) Syrská krize Rafale F2

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy