Třetí nejvýše postavený muž Vatikánu půjde kvůli zneužívání před soud

Melbourne - Australský kardinál George Pell, který je obviněný ze sexuálního zneužívání v minulosti, bude čelit soudnímu procesu. Rozhodl o tom dnes soud v Melbourne. Třetí nejvýše postavený muž Vatikánu Pell dnes před soudem veškerá obvinění popřel.

Šestasedmdesátiletý Pell je podle tiskových agentur nejvýše postaveným vatikánským činitelem, který obviněním ze sexuálního zneužívání čelí.

Melbournský soud rozhodl o zahájení soudního řízení s kardinálem po předběžných výsleších, které trvaly čtyři týdny. Svědci při nich vypovídali v utajení prostřednictvím videokonference.

Soudkyně Belinda Wallingtonová dnes podle agentury AP uvedla, že existuje dostatek důkazů, aby bylo s Pellem zahájeno soudní řízení. Asi polovinu obvinění, která při předběžných jednáních zazněla, zamítla.

Kardinál při odchodu od soudu dnes rozhodnutí nijak nekomentoval. U soudu se má znovu objevit ve středu, aby si vyslechl, kdy bude soudní proces zahájen.

Pell byl loni v červnu obviněn ze sexuálního zneužití několika osob. Tyto činy se podle policie staly před mnoha lety, více oficiálních informací ale není známo. V Austrálii se tyto zločiny nepromlčují.

Server BBC dříve uvedl, že bývalý arcibiskup v Melbourne a Sydney Pell údajně zneužíval či obtěžoval chlapce v období od 70. do 90. let minulého století. Dva z nich si podle BBC stěžovali na nevhodné doteky při plavání. Při jiném incidentu v místním surfařském klubu se Pell údajně před chlapci objevil obnažený.

Kardinál Pell je silným zastáncem tradičních katolických hodnot - hájí konzervativní stanovisko v otázce manželství osob stejného pohlaví i antikoncepce a je pro zachování kněžského celibátu. Do Říma jej papež František povolal v roce 2014 v důsledku skandálů kolem Vatikánské banky. Pokladník Vatikánu Pell je od loňského roku na dovolené, kterou si vzal, aby se mohl proti zmíněným obviněním ve své vlasti obhajovat.

Související

George Pell

Australský kardinál Pell věděl o zneužívání dětí, uvedla komise

Australský kardinál George Pell věděl o sexuálním zneužívání mladistvých kněžími v Austrálii, nepodnikl ale žádné kroky, aby mu zabránil. Uvedla to australská královská komise, která byla vyšetřením případů pověřena. Její šetření skončilo už v roce 2017, informace týkající se Pella byly však zveřejněny až dnes, napsal zpravodajský server BBC News.

Více souvisejících

George Pell (kardinál) Vatikán sexuální zneužívání

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy