Šmírování jako výsada tajných služeb? Ani náhodou, na tomhle byznysu dnes vydělává kde kdo

Peking - Zhruba před měsícem se podařilo čínské policii zatknout muže v městě Nan-čchang na jihu země. Policii pomohl speciální software na rozeznávání obličejů. Mužovu tvář se podařilo odhalit v šedesáti tisícovém davu fanoušků, kteří se vydali na koncert. Počítačový program spojil údaje z kamer na stadionu s databází hledaných osob. Samotní policisté byli překvapeni tím, jak efektivně systém funguje.

Čínské úřady mají k dispozici velice širokou databázi, ve které se ukrývá celá škála informací o jednotlivých osobách, ať už jde o trestní záznamy, údaje o nakupování, tak o komentáře na sociálních sítích. Jejich systém dokáže tato data propojit s identifikační kartou a obličejem.

Díky rozvoji těchto systému se zvyšuje i hodnota firem, které je vytvářejí. V Číně je takovou úspěšnou společností start up SenseTime, o kterém s největší pravděpodobností mnoho Číňanů neví, i když její software pomáhá identifikovat jejich obličeje.

V dubnu získala tato firma, specializující se na vývoj umělé inteligence, investici 600 milionů dolarů. Celková hodnota společnosti se pohybuje kolem 4,5 miliardy dolarů. Společnost je tak nejcennějším start-upem v oblasti vývoje umělé inteligence.

Firmě pomáhá především trend tzv. peer-to-peer úvěrových firem a aplikací, které jsou postaveny na tom, že si lidé půjčují mezi sebou. Kvůli zamezení podvodům s identitou se řada společností obrací na SenzeTime, která jim pomůže propojit obličej konkrétního člověka s jeho občanským průkazem.

Firma zároveň pomáhá i výrobcům chytrých telefonů, kteří lidem nabízejí možnost přihlášení pomocí obličeje. Mezi klienty společnosti patří i vládní úřady.

V Číně od roku 2012 stoupá počet bezpečnostních kamer. Mezi léty 2012 a 2017 jejich počet vzorstl až o 13 procent, zatímco ve světě jde pouze o dvouprocentní nárůst.

"Firma SenseTime a její konkurenti se mohou v Číně vyvíjet velice rychle na rozdíl od zbytku světa, neboť sledování pomocí videokamer je v Číně velkým tématem. Vláda na to dává obrovský rozpočet, protože chce vytvořit systém na ovládání společnosti," uvedl Justin Niu, partner společnosti IDG, která investovala do SenseTime.

Firma má údajně přes 400 klientů a asi třetina by měla být napojena na vládu. Toto číslo ale může být podle některých odborníků ještě vyšší. Firma se např. chlubí tím, že v oblasti čínského města Kanton už software pomohl úřadům identifikovat kolem 2000 podezřelých z tresné činnosti. Před čtyřmi lety přitom čínská vláda oznámila, že by chtěla mít informace o každém občanovi z veřejných a soukromých zdrojů. Na základě biometrický údajů by je pak mohla vyhledávat.

Některé firmy pak na základě vládního souhlasu začaly vyvíjet systém, který v rámci aplikace přiděluje uživatelům číselné skóre a to na základě např. jejich platební morálky, nákupu ale i podle komentářů na sociálních sítích. Lidé s větším skóre pak mají různé výhody. Např. nemusí platit zálohy při půjčení auta. Lidé se tak snaží mít skóre co největší. 

Zástupci lidskoprávních organizací ovšem upozorňují na to, že Čína tyto informace využívá i ke sledování některých politických aktivistů a upozorňují na to, že tyto systémy ohrožují lidské soukromí.

Evropa na nic podobného nepomýšlí a to hlavně díky novému nařízení GDPR, které vstoupí v platnost na konci tohoto měsíce. Firmy totiž budou muset mít ke zpracování biometrických a soukromých dat souhlas uživatele.

Související

Tomáš Zdechovský Komentář

Evropa se musí lépe bránit ruskému a čínskému vměšování

Zahraniční zásahy do demokratických procesů zvláště ze strany Ruska a Číny představují rostoucí hrozbu pro bezpečnost členských států i EU jako celku, zejména v souvislosti s opravdu překotným technologickým rozvojem a probíhající válkou odehrávající se těsně za hranicemi EU. Evropská lidová strana (EPP GROUP in the EP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, usilovně bojuje proti vměšování Ruska a Číny do demokratických procesů v zemích EU.

Více souvisejících

Čína GDPR (ochrana osobních údajů) umělá inteligence (AI) Bezpečnostní kamery špehování

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Aktualizováno před 12 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 28 minutami

Aktualizováno před 44 minutami

před 44 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy