Představují mladí hrozbu pro velká města?

Peking - Wang Feng je osmadvacetiletý kuchař žijící v Pekingu. V čínské metropoli se ovšem nenarodil a podle čínských zákonů není považován za oficiálního obyvatele, i když tu pracuje a má tu rodinu. Jedné mrazivé noci loni v listopadu se vrátil domů a zjistil, že městská vláda prohlásila bytové bloky, kde bydlel, nevhodné k bydlení. Jejich obyvatelům dala 24 hodin k vystěhování.

Celá řada mladých rodin končí ve městech a obcích, kde se nenarodily. Pan Wang i jeho žena se nakonec rozhodli, že se nechtějí vrátit k farmaření a rozhodli se v jiné části Pekingu začít znova. Pan Wang ovšem přiznává, že nyní platí mnohem vyšší nájem. „Přinejmenším mám práci a zůstanu tak dlouho, jak jen mohu. Kdybych odešel bude to proto, že chci a nikoli, že mi to nakáží úřady" říká muž.

Pan Wang patří k nové generaci mladých lidí z venkova, kteří se přestěhovali do měst za prací. Během uplynulých čtyřiceti let se miliony lidí podílely tímto způsobem na čínském ekonomickém zázraku. Sama čínská vláda se plácá po ramenou za to, že se tyto přesuny obyvatelstva odehrávají bez masových nepokojů.

Lidé jako pan Wang ale upozorňují na to, že v městském prostředí čelí celé řadě problémů, než předchozí generace, kterých se exodus z venkovských oblastí dotkl také.  Čínští pozorovatelé upozorňují na to, že pro stranu představuje nebezpečí nárůst obyvatel nové střední třídy.

Připomínají, že jednoho dne nastane okamžik, kdy miliony bohatých Číňanů budou požadovat zodpovědnější a demokratickou vládu, tak jako střední třídy v jiných státech. Mnozí analytici však upozorňují na problém, který představují chudí pracovníci ve městech, kteří mají vazby na venkov. První vlna sestěhovavání venkovských obyvatel do měst nastala už v roce 1978, kdy se začala mnohem více otevírat čínská ekonomika.

Obrovské množství zemědělců najednou začalo zaplňovat nové pracovní pozice nejprve v menších městech a později v těch větších. V roce 2010 začaly stranické dokumenty otevřeně hovořit o nové generaci migrantů narozených od roku 1980. V některých případech jde o potomky starších venkovanů, kteří do měst přišli v prvních vlnách.

Tyto dvě generace jsou ale velmi odlišné. První generace se dotkla doba Kulturní revoluce a do měst přišli odhodláni polepšit si ze života v chudobě a bídy.

Pokud se jim uspět nepodařilo, mohli se vrátit k životu na poli. Současná generace se zemědělstvím vlastně nikdy neživila a není ochotná vykonávat ta nejbídnější zaměstnání, aby zajistili svoji rodinu na venkově. Mladí migranti nejsou dobře vzdělaní, získávají nižší mzdu a čelí diskriminaci. Na rozdíl od předchozích generací jsou více nespokojení. Jejich naděje na uplatnění se ve vysokých městech je navíc malá jednak kvůli vysokým životním nákladům, ale i nepřátelskou politikou místních úřadů. 

Podle studie Fenga Tiana z Čínské akademie sociálních věd se ukazuje, že migrující vesničané narození v letech šedesátých až sedmdesátých letech měli v průměru deset let formálního vzdělání, ale ti, kteří se narodili po roce 1980 měli dvanáct a více let. Neznamená to ovšem vyšší kvalitu vzdělání u těchto nových příchozích do měst. Studie z roku 2010 navíc ukázala, že jen 17 procent příchozích z venkova je přesvědčeno o tom, že jejich děti získali v Pekingu dobré vzdělání. Většina z těchto dětí je totiž posílána do soukromých škol, kde není kvalita vzdělání tak dobrá, jako na státních školách. 

Nová generace je také zasažena politikou jednoho dítěte, kterou čínská vláda zavedla v roce 1980 (i když na venkově byly rodinám někdy dovoleny dva potomci). Tato politika totiž přispěla k drastické změně poměru pohlaví, protože většina párů si přála, aby jejich jediným dítětem byl syn. Mladí venkované v městech také budou čelit bohatějším a vzdělanějším mužům, které mladé Číňanky při výběru potenciálního manžela preferují. Mladí přistěhovalci se tak pozvolna stávají občany druhé kategorie. 

  

Související

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Více souvisejících

Čína Čínská vláda

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 52 minutami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy