Je tohle nový AK-47 21. století? Doba laseru nastupuje za 300 milionů dolarů

Peking - Čínští vědci se v posledních dnech pochlubili nejnovějším produktem jejich práce. Laserová puška ZKZM-500 má být první sériově dostupnou zbraní založenou na laserové technologii, která se má dostat do výzbroje vojsk. Vědci ze Si-anského institutu pro optiku a přesnou mechaniku dokonce mluví o moderním nástupci legendárního Ak-47 Kalašnikov. Odborníci jsou však daleko skeptičtější o jejím praktickém použití ve službách armády, píše National Interest.

Vývoj futuristické zbraně začal v roce 2015 a stál 300 milionů dolarů. ZKZM-500 váží pouhých 2,9 kilogramu a lithium iontové baterie dovolí zbrani vystřelit až 1200 krát, než je potřeba znovu nabít. Zbraň dokáže generovat 15 milimetrový laserový paprsek s dosahem 800 metrů, což je podle odborníků vynikající výkon.

ZKZM-500 nemůže zabít člověka. Dokáže způsobit těžké popáleniny s trvalými jizvami či na osobě zapálit oblečení. V nejhorším případě zasaženého natrvalo oslepit.  Při soustředěném a delším působení paprsku zbraň dokáže zapálit výbušná zařízení, způsobit požár nebo odpálit nádrž s palivem.

Číňané tvrdí, že pracují na výkonnější verzi, která bude účinná na velkou vzdálenost i proti dronům nebo neobrněným cílům. Cena za kus by měla být bezkonkurenčních 15000 dolarů (336000 Kč).

První oficiální video s použitím zbraně, které bylo zveřejněno 4. července, vyvolalo mezi odborníky vlnu skepticismu, upozorňuje National Interest. Střelec, který je na videu, se zbraní skutečně s ní na velkou vzdálenost zapaluje tričko, kus masa a pneumatiku. Není však jasné, jak dlouho zbrani trvá, než nehybné objekty poškodí či rovnou zapálí.

 Na videu také není vidět napájení zbraně. V současné době jsou laserové zbraně umístěny na vozidlech nikoliv kvůli jejich velikosti, ale kvůli jejich obrovské spotřebě elektrické energie. Jen těžké generátory nebo baterie jsou schopny jim dodat tolik energie, aby byly na bojišti efektivně použitelné a dostatečně výkonné. ZKZM-500 sice skutečně může vážit 2,9 kilogramu, ale hmotnost baterií, které jej pohánějí, je zřejmě několikanásobně větší.

Výkonnost zbraně může výrazně klesnout v důsledku nepříznivých atmosférických podmínek. Již během první války v Iráku se jednotkám Saddáma Husajna dařilo „rušit“ laserem přesně naváděné zbraně pouhým vypuštění dýmovnic nebo zapálením ohně.  

Je zde i velká kontroverze kolem legálnosti podobných zbraní. Čtvrtý protokol Ženevských dohod, který byl schválen v roce 1998, a ke kterému se Čína připojila, zakazuje laserové zbraně, které by natrvalo mohly oslepit zasažené osoby.   ZKZM-500, která dokáže popálit kůži na několik set metrů a zapálit oblečení mezi takové zbraně samozřejmě patří a i samotná Čína má problém ji zavést do výzbroje pravidelné armády.

I o možnostech použití ZMZK-500 v regulérní armádě panují pochybnosti. Zbraň je sice tichá, ale není dostatečně účinná na to, aby způsobila protivníkovi velké škody. Nepochybně ji však ocení speciální a protiteroristické jednotky.

O zbraň však již projevila zájem čínská policie. Ta ji chce používat proti demonstrantům. Pořádkové síly budou demonstranty s laserovou zbraní nejen rozhánět, ale rovnou si je i „označkuje“. Ti pak budou moci být později identifikováni a zadrženi.

ZMZK-500 je sice pokročilá zbraň, přesto zatím není skutečným průlomem, který by znamenal přezbrojení z konvenčních střelných zbraní na laserové. Pro vojenské účely je to zbraň stále slabá a nevýkonná, která nemůže ohrozit ve větší míře protivníka a mže svým použitím způsobit spíše více problémů uživateli než protivníkovy, podotýká na závěr National interest.

Související

Více souvisejících

zbraně Čína laser laserová puška ZKZM-500

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

včera

Čech jde v Německu do vězení za krádež šperku, který náležel papeži

Třiapadesátiletého Čecha poslal bavorský soud na dva a půl roku do vězení za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI., informoval deník Berchtesgadener Anzeiger. Šperk v podobě kříže na řetízku by se mohl brzy vrátit do kostela v bavorském Traunsteinu.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy