Zmizelé malajsijské letadlo MH370 zůstává záhadou, nová zpráva nepřináší žádné vysvětlení

Peking - Letadlo MH370 (Let Malaysia Airelines) v roce 2014 do Pekingu nedoletěl kvůli nevysvětlitelným důvodům. Vyšetřování trvá až do dnes, zatímco oficiální pátrání po troskách bylo ukončeno v roce 2017. Nejnovější červencová zpráva však tvrdí, že se vyšetřovací komisi nepodařilo najít žádné relevantní vysvětlení. Zmizení letadla zůstává záhadou pro celý svět.

Letadlo podle malajsijské vlády spadlo nejspíš do Indického oceánu. Příčinou havárie mohl být záměrný čin, závažná porucha či událost, která donutila piloty změnit směr a výšku letu a následně znemožnila ovládání stroje. V této souvislosti malajsijská vláda mluvila o záměrném sebevražedném manévru pilota, který záměrně ztěžoval detekci letu, ačkoli neexistují žádné stoprocentní důkazy.

 Navzdory velkému průzkumu pod vedením Austrálii vyšetřovací komise uvádí, že celé letadlo nikdy nebylo nalezeno, expertům se podařilo objevit pouze určité trosky letadla typu Boeing 777-200ER. Američtí vyšetřovatelé přišli s verzí, že letadlo mohlo letět po ztrátě kontaktu s navigací přibližně 4 hodiny. Komunikace s letadlem byla ztracena zhruba po 40 minutách. Zpráva však má důkazy, že komunikace byla záměrně pozastavena nejspíš pilotem.

Na palubě letu se nacházelo celkem 239 pasažérů. I den po zmizení letadla stále vyzváněly některé mobilní telefony cestujících. Je pravděpodobné, že let i po přerušení komunikace zůstával ve vzdušném prostoru nad Indickým oceánem, skončil ale až po úplném vyčerpání paliva.

 Trosky letadla byly nalezeny u pobřeží jihoafrického přístavního města Mossel Bay, zatím experti nepotvrdili, zda nalezené části patří letadlu MH370. Na jaře roku 2016 byl objeven úlomek křídla z letu MH370.

Související

Pohřešovaný letoun Boeing 777-200ER 9M-MRO

Před 10 lety zmizel let MH370 z radarů. Příbuzní žádají obnovení pátrání

Před velvyslanectvím Malajsie v Pekingu se v pátek sešli příbuzní čínských pasažérů letu MH370 společnosti Malaysia Airlines, aby společně připomněli desáté výročí stále neobjasněného zmizení letadla. Boeing 777 s 239 pasažéry na palubě, který byl na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu, zmizel z radarů dne 8. března 2014. I přes rozsáhlé pátrání, které bylo v historii jedním z největších, nebylo letadlo nikdy nalezeno.

Více souvisejících

Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014) letectví letadla, letectví

Aktuálně se děje

před 9 minutami

před 50 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Německu se převrhl traktor s vlečkou. 30 zraněných, 10 lidí bojuje o život

Ve středu došlo poblíž města Kandern na jihozápadě Německa k převrácení traktorem tažené vlečky, přičemž přibližně 30 lidí utrpělo zranění. Stav deseti z nich je vážný, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy