Oficiální zpráva o letu MH370 lže? Letecký expert představil vlastní teorii o tom, co se stalo

Vyšetřovatelé dál nejsou schopni určit příčinu zmizení letadla společnosti Malaysia Airlines, které se ztratilo v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 lidmi na palubě. Vyplývá to ze zprávy, kterou o zmizení letu MH370 zveřejnila na konci července nezávislá vyšetřovací komise. Letecký expert ale tvrdí, že ví, co se se strojem stalo.

Letecký expert je přesvědčen, že se na palubě boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines Boeing 777 skrýval sabotér. Právě ten měl podle Philipa Bauma, redaktora Aviation Security International způsobil, že šlo letadlo k zemi.

Už dříve se přitom objevila teorie, že pilot Zaharie Amad Shah nejprve změnil kurz a nakonec s letadlem úmyslně havaroval. Baum je ale přesvědčen, že by vyšetřovatelé měli prověřit možnost, že se na palubu letu MH370 dostal někdo s úmyslem let sabotovat. Píše o tom australský server news.com.au.

„Myslím, že černý pasažér je pravděpodobná možnost, zejména proto, že se zdá, že žádní úředníci o ní nechtějí vůbec uvažovat,“ vysvětluje Baum, který se domnívá, že sabotér mohl skrýt pod podlahou nebo těsně za letovou palubou v „zavěšeném, samozavíracím přístupovém panelu".

Jeho časopis zveřejnil informaci, že celosvětově bylo při 107 letech hlášeno celkem 123 pokusů o proniknutí „černého pasažéra“ na palubu. Mnoho z nich se prý skrývalo v „podběhu kol“. Další se prý na palubu pokusili dostat v převleku za uklízeče nebo úředníky.

Zpráva vyšetřovacího týmu o rozsahu 400 stran opakuje tvrzení malajsijské vlády, že bylo letadlo úmyslně odkloněno od své trasy a po přerušení komunikace ještě asi sedm hodin pokračovalo v letu. Důvod zmizení letounu ale není podle vyšetřovatelů stále možné určit, přičemž "nelze vyloučit možný zásah třetí strany".

Zpráva dospěla k závěru, že nedostatek důkazů znemožnil zjistit, proč letadlo změnilo trasu a proč komunikace s letadlem 40 minut po vzletu skončila. Předpokládá se, že se Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines zřítil v jižní části Indického oceánu západně od australského pobřeží. Záhadu tak podle vyšetřovatelů objasní zřejmě jen nález vraku letadla.

Související

Pohřešovaný letoun Boeing 777-200ER 9M-MRO

Před 10 lety zmizel let MH370 z radarů. Příbuzní žádají obnovení pátrání

Před velvyslanectvím Malajsie v Pekingu se v pátek sešli příbuzní čínských pasažérů letu MH370 společnosti Malaysia Airlines, aby společně připomněli desáté výročí stále neobjasněného zmizení letadla. Boeing 777 s 239 pasažéry na palubě, který byl na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu, zmizel z radarů dne 8. března 2014. I přes rozsáhlé pátrání, které bylo v historii jedním z největších, nebylo letadlo nikdy nalezeno.

Více souvisejících

Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014) Malaysia Airlines

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy