Černý pasažér, nebo sebevražda? Francie zahájí své vyšetřování letu MH370

Kuala Lumpur - Vyšetřovatelé nejsou schopni určit příčinu zmizení letadla společnosti Malaysia Airlines, které se ztratilo v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 lidmi na palubě. Vyplývá to hlavní zprávy, kterou o zmizení letu MH370 zveřejnila vyšetřovací komise. Už dřív se hovořilo o tom, že pilot Zaharie Amad Shah nejprve změnil kurz a nakonec s letadlem úmyslně havaroval. Francie nyní chce prověřit tyto teorie nezávisle na posudku malajsijské vlády.

V médiích se pravidelně vyskytují alternativní teorie o tom, co se doopravdy stalo s letadlem. Někteří příbuzní obětí tvrdí, že vláda skrývá opravdový scénář havárie, jak píše server Daily Mail. Nezávislý expert Philip Baum řekl, že na palubě mohl být černý pasažér.

„Myslím, že černý pasažér je pravděpodobná možnost, zejména proto, že se zdá, že žádní úředníci o ní nechtějí vůbec uvažovat,“ řekl Baum australskému serveru news.com.au. Baum je ale přesvědčen, že by vyšetřovatelé měli prověřit možnost, že se na palubu letu MH370 dostal někdo s úmyslem let sabotovat.

Příbuzní kritizují malajsijskou vládu z netransparentnosti, oficiální zpráva totiž vylučuje verzi o sebevraždě pilota z důvodu nedostatku přímých důkazů.  V této souvislosti média mluvila o záměrném sebevražedném manévru pilota.

Generální ředitel oddělení civilního letectví Malajsie rezignoval poté, co vyšetřovatelé našli problémy v řízení letového provozu, které neodpovídá mezinárodním standardům bezpečí. 

Zpráva dospěla k závěru, že nedostatek důkazů znemožnil zjistit, proč letadlo změnilo trasu a proč komunikace s letadlem 40 minut po vzletu skončila. Předpokládá se, že se Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines zřítil v jižní části Indického oceánu západně od australského pobřeží. Záhadu tak podle vyšetřovatelů objasní zřejmě jen nález vraku letadla.

Související

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz. Prohlédněte si galerii

ICAO se bude zabývat tím, jestli je Rusko zodpovědné za sestřelení letu MH17

Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) v pátek souhlasila, že se bude zabývat tím, jestli je Rusko zodpovědné za sestřelení letadla MH17 nad okupovanou částí Ukrajiny, které si v létě 2014 vyžádalo 298 životů. Informuje o tom dnes agentura Reuters, která připomíná, že krok iniciovaly Austrálie a Nizozemsko, podle nichž Rusko zodpovědnost za ztracené životy nese. Moskva to popírá.
Letadlo Qantas Airlines

USA zakázaly lety nad Irákem a Íránem, řada aerolinek mění trasy

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) zakázal americkým leteckým společnostem přelety nad Irákem, Íránem, Ománským zálivem a vodami mezi Íránem a Saúdskou Arábií. Učinil tak poté, co Írán v noci na dnešek raketami zaútočil na základny s americkými a dalšími koaličními vojáky v Iráku.

Více souvisejících

Malaysia Airlines Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy