Počet mrtvých při zemětřesení v Japonsku dál roste, Toyota přeruší výrobu

Tokio - Počet obětí čtvrtečního silného zemětřesení na japonském ostrově Hokkaidó vystoupil na 30, devět lidí se dál pohřešuje. Oznámila to dnes místní vláda. Dodávky elektřiny, o něž kvůli otřesům přišlo všech 5,3 milionu obyvatel severního japonského ostrova, už ode dneška až na výjimky opět fungují. Automobilka Toyota Motor ale oznámila, že kvůli přerušení práce v továrně na výrobu převodovek v Tomakomai na ostrově Hokkaidó se v pondělí nerozjede výroba ani v dalších 16 provozech automobilky ve zbylých částech Japonska.

Epicentrum čtvrtečních otřesů o síle 6,7 stupně se nacházelo jihovýchodně od města Sapporo. Otřesy vycházely z hloubky asi 40 kilometrů. Nejhorší následky mělo zemětřesení v několikatisícovém městečku Acuma, kde silnice a domy zůstaly pohřbené po masivních sesuvech půdy. Právě z Acumy pocházela naprostá většina obětí a záchranáři tam v troskách dál pátrají po pohřešovaných.

Ačkoli energetické společnosti původně počítaly s tím, že obnovit dodávky proudu na ostrově potrvá možná až týden, funguje elektřina ode dneška téměř všem domácnostem. Bez dodávek jich je už jen asi 20.000. Společnost Toyota se ale rozhodla, že v 16 z 18 svých provozů po celém Japonsku v pondělí přeruší provoz, protože továrna na automobilové díly na ostrově Hokkaidó od čtvrtka nepracuje. Jak dlouho bude odstávka v Toyotě trvat, zatím vedení firmy neupřesnilo.

Zemětřesení v Japonsku bylo už druhou živelní pohromou v rychlém sledu poté, co tajfun Jebi v první polovině tohoto týdne připravil o život nejméně 11 lidí. Zemětřesení jsou v Japonsku velmi obvyklá, jde totiž o zemi s jednou z nejvyšších seizmických aktivit na světě. Na tento ostrovní stát připadá asi pětina zemětřesení ve světě o síle šesti stupňů a větší.

Související

Více souvisejících

zemětřesení v Japonsku Japonsko Zemětřesení Toyota

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Soukup přišel o TV Barrandov. Valná hromada ho odvolala z představenstva

Podnikatel Jan Čermák nahradil Jaromíra Soukupa v jednočlenném představenstvu společnosti Barrandov Televizní Studio, jak rozhodla před měsícem valná hromada firmy. Tato změna byla dnes oficiálně zapsána ve Sbírce listin. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy