Putin navrhl Japonsku mírovou smlouvu, čeká se na ni přes 70 let

Vladivostok - Ruský prezident Vladimir Putin dnes navrhl Japonsku uzavřít mírovou smlouvu do konce roku, a to bez jakýchkoli podmínek. Veškeré sporné otázky by měly být podle ruského prezidenta vyřešeny až poté. Moskva a Tokio o mírové smlouvě bezvýsledně jednají od konce druhé světové války, rozhovory blokuje územní spor o jižní Kurily.

"Uzavřeme do konce roku mírovou smlouvu bez jakýchkoli předběžných podmínek," obrátil se Putin na tiskové konferenci k japonskému premiérovi Šinzóovi Abemu. "Až pak na základě mírové smlouvy budeme jako přátelé řešit všechny sporné otázky. Soudím, že by to ulehčilo řešení problémů, s nimiž se nedokážeme vyrovnat už 70 let," řekl prezident japonskému partnerovi.

Mírová smlouva mezi oběma zeměmi nebyla po druhé světové válce uzavřena kvůli územnímu sporu o původně japonské ostrovy na jihu Kuril anektované Ruskem. Moskva opakovaně označuje zábor jihokurilských ostrovů za nezvratný výsledek druhé světové války. Připouští realizaci společných projektů na ostrovech, na své svrchovanosti ale trvá.

Abe na nabídku Putina bezprostředně nereagoval, podle agentury TASS jen poznamenal, že je v otázce mírové smlouvy pro "změnu přístupu".

Putin na tiskové konferenci komentovali i situaci na Korejském poloostrově. Potvrdil, že vůdce KLDR Kim Čong-una pozval k návštěvě Ruska "v jakémkoli termínu". Pokud jde o denuklearizaci poloostrova, k níž se Kim zavázal, měla by podle ruského prezidenta Severní Korea dostat mezinárodní záruky bezpečnosti.

Záruky by Pchjongjangu mohly dát jaderné mocnosti, řekl Putin. "Pokud se Severní Korea spokojí s americkými zárukami, budeme rádi. Zřejmě se tak ale nestane, buďme realisty. Na místě budou mezinárodní záruky, o nich je třeba mluvit," konstatoval.

Putin pochválil amerického prezidenta Donalda Trumpa za "novátorský přístup" a smělost, kterou projevil při řešení korejské krize. KLDR už ale vykročila na cestě k denuklearizaci a teď čeká na odpověď, přinejmenším na nějaké signály Washingtonu, dodal ruský vůdce.

Putin se ve Vladivostoku účastní Východního hospodářského fóra, na které pozval nejvyšší představitele Číny, Japonska a Jižní Koreje. Třídenní akce skončí ve čtvrtek.

Související

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

Více souvisejících

Vladimír Putin Šinzó Abe Rusko Japonsko Donald Trump Severní Korea (KLDR) Jižní Kurily

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy