Překvapení na Maledivách: Prezidentské volby vyhrál opoziční kandidát, diktátor končí

Malé - Dnešní prezidentské volby na Maledivách podle oficiálních výsledků překvapivě vyhrál opoziční kandidát Ibráhím Muhammad Sulih. Ten se po sečtení 92 procent odevzdaných hlasů prohlásil vítězem s náskokem 16 procentních bodů nad stávající hlavou státu Jamínem Abdal Gajúmem, který vládne ostrovnímu státu v Indickém oceánu tvrdou rukou od roku 2013.

"Je to okamžik štěstí, okamžik naděje. Je to cesta, která skončila u volební urny, protože si to lid přál," řekl Sulih novinářům v hlavním městě Malé. "Ten vzkaz je hlasitý a jasný. Národ Malediv chce změny, mír a spravedlnost. Chtěl bych vyzvat prezidenta Jamína, aby přijal vůli národa a zahájil hladké předání moci podle ústavy," citovala Suliha agentura Reuters.

Favoritem voleb přitom byl současný prezident. Jeho soupeři jsou buď ve vězení, nebo v exilu a Gajúm měl jediného konkurenta, poslance Ibráhíma Muhammada Suliha. Pronásledovaná opozice a pozorovatelé tak vyjadřovali pochybnosti, zda bude dnešní hlasování svobodné a regulérní.

To, kam by mohla dospět situace na Maledivách, naznačila i sobotní policejní razie v Sulihově volebním štábu. Toho vyslaly do souboje s Gajúmem opoziční strany, které před volbami vytvořily alianci. Už předem ale dávaly najevo obavy, že hlasování bude zmanipulováno.

Maledivští voliči měli i za dané situace o volby velký zájem. Volební místnosti byly proto otevřeny o tři hodiny déle.

Související

Klimatické změny

Neplnění klimatických závazků ostatními zeměmi může pro Maledivy znamenat zkázu

Neplnění klimatických závazků ostatními zeměmi světa může pro Maledivy znamenat zkázu. Agentuře AP to dnes řekla místní ministryně životního prostředí Aminas Šaunaová. Politička doufá, že na nadcházejícím klimatickém summitu v Glasgow země přijmou přísnější klimatické závazky. Podobné obavy o budoucnost v souvislosti se změnami klimatu vyjádřily už dříve i další ostrovní státy.
maledivy

Koronavirus se dostal na Maledivy. Zaměstnance letoviska patrně nakazil turista

Maledivy dnes potvrdily první dva případy nového koronaviru. Infikovaní jsou zaměstnanci turistického resortu, kteří se patrně nakazili od italského turisty, u něhož se nemoc potvrdila po návratu do vlasti. Na vyhodnocení testů na koronavirus čekají také dva francouzští turisté, kteří jevili příznaky nemoci.

Více souvisejících

maledivy Ibráhím Muhammad Sulih (Maledivy) Volby

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy