Tsunami srovnala část města Palu se zemí. Mrtvoly v bahně, objevilo se rabování

Počet mrtvých po zemětřesení a následné vlně cunami, které minulý týden zasáhly indonéský ostrov Sulawesi, od středy mírně vzrostl. Ze 1407 se dostal na 1424 mrtvých. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil mluvčí indonéského úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho. V minulých dnech počet obětí rostl v řádu stovek. Nugroho ale upozornil, že z trosek a bahna ještě nebyla vyproštěna všechna těla a počet mrtvých bude dál stoupat. Vážně zraněno bylo asi 2500 lidí, zhruba 70.000 lidí pak přišlo o střechu nad hlavou.

Indonéská policie oznámila, že v oblastech postižených otřesy půdy na ostrově Sulawesi bylo kvůli rabování zadrženo 92 lidí. Dotyční si z obchodů odnesli například motorový olej, pneumatiky, dlaždičky či zemědělské nářadí.

Humanitární pomoc do zasažených oblastí proudí jen pomalu a řada lidí začala v posledních dnech plenit obchody. Úřady uvedly, že lidé by si měli brát z obchodů jen potraviny a další nezbytné věci a že majitelé obchodů budou později odškodněni.

Zemětřesení o síle 7,5 stupně vyvolalo minulý týden v pátek vlnu cunami, která v některých lokalitách dosáhla šesti metrů a smetla pobřežní oblasti. Téměř všechny oběti pocházejí z města Palu, kde žije asi 380.000 lidí.

Letiště v Palu, které zemětřesení rovněž poničilo, by mělo být v průběhu dneška zprovozněno pro civilní dopravu. Otevřeny byly také některé obchody a banky a v provozu už je v Palu také největší mobilní síť. Spojení s odlehlejšími oblastmi ale zatím navázáno nebylo a na mnoha místech stále nefunguje elektřina.

OSN odhaduje, že humanitární podporu potřebuje na 200.000 lidí. Indonéské ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že prioritou je v tuto chvíli letecká evakuace zraněných a dalších zasažených, zajištění dodávek pitné vody, generátorů a stanů či jiných forem provizorních přístřeší. Zapotřebí jsou také potraviny, palivo a lékařská pomoc.

Související

Obří vlny

Domy pohltila země, tisíce nezvěstných. Indonésie už nebude pátrat po obětech tsunami

Indonéské úřady o den prodlouží pátrání po tisících lidech, kteří jsou nezvěstní od zářijového silného zemětřesení a vlny cunami. Oznámil to dnes mluvčí úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho. Podle původního plánu mělo hledání skončit dnes. Katastrofa postihla ostrov Sulawesi a má 2073 potvrzených obětí. Podle úřadů se pohřešuje 680 lidí, i oficiální místa ale připouštějí, že ve skutečnosti může jít o několik tisíc osob; na některých místech se domy propadly do země.
Zemětřesení, ilustrační foto

Sulawesi opět zasáhlo zemětřesení. Lidé zděšeně vybíhali do ulic

Bilance zemětřesení a následné vlny cunami, které na konci září postihly indonéský ostrov Sulawesi, překročila 2000 mrtvých. Zraněných je více než 10.000 a na 70.000 lidí muselo opustit své domovy. Podle agentury Reuters to dnes oznámily indonéské úřady. Dnes se na ostrově Sulawesi opět otřásla zem. Podle americké geologické služby USGS měly otřesy sílu 5,1 stupně. Nové škody nejsou hlášeny, i tak ale na místě vypukla panika.

Více souvisejících

zemětřesení v Indonésii (září 2018) Tsunami indonésie

Aktuálně se děje

před 29 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy