Při povodních na Sumatře zemřelo 27 lidí, z toho 12 dětí

Nejméně 27 osob, z toho 12 žáků jedné školy, zemřelo na indonéském ostrově Sumatra v důsledku přívalových záplav a sesuvů půdy. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na místní úřady.

Bahno a suť ze sesuvů půdy zasáhly v pátek školu ve vesnici Muara Saladi v provincii Severní Sumatra. Proud odnesl 29 žáků.

Záchranáři o několik hodin později z bahna a sutin vyprostili 11 těl dětí. Sedmnáct žáků a několik učitelů se podařilo zachránit a dnes bylo nalezeno tělo posledního dítěte.

Podle zpravodajského serveru BBC záplavy a sesuvy půdy zničily v provinciích Severní a Jižní Sumatra přes 500 domů.

Sesuvy půdy nejsou v Indonésii nijak vzácné. Tento ostrovní stát v západní části Tichého oceánu se svým tropickým klimatem je silně vystaven přírodním katastrofám a přívalovým lijákům. Při sesuvu půdy na ostrově Jáva v prosinci 2014 přišlo o život téměř 100 lidí. Sesuvy bahna a povodně v listopadu loňského roku si vyžádaly 19 obětí.

Související

Následky výbuchu sopky Krakatoa a cunami v Indonésii

Výbuch sopky a obří cunami. Počet mrtvých v Indonésii jde do stovek, téměř tisíc zraněných

Nejméně 222 mrtvých si vyžádala mohutná vlna cunami v pobřežních oblastech u Sundského průlivu mezi indonéskými ostrovy Jáva a Sumatra. Oznámila to dnes indonéská agentura pro katastrofy. Zvýšila tak původní bilanci, která hovořila o 168 mrtvých. České ministerstvo zahraničí ČTK sdělilo, že podle dosavadních informací nejsou mezi mrtvými žádní Češi. Podle nové bilance se při cunami zranilo 843 lidí, dalších 28 se pohřešuje. Bilance nemusí být konečná. Indonéské úřady také oznámily, že mezi oběťmi nejsou žádní cizinci a všichni mrtví jsou Indonésané.

Více souvisejících

sumatra Povodně

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy