Na stopě záhadně zmizelého letu MH370? Nové objevy zcela mění situaci

Zmizení letu MH370 před více jak čtyřmi lety je dodnes nevysvětlenou záhadou. Příbuzní obětí nyní na tiskové konferenci představili několik fragmentů letadla, které podle nich znamenají průlomový objev. Zároveň požadují, aby se obnovilo pátrání po troskách letadla, které by pomohlo definitivně objasnit jeho osud.

Příbuzní obětí z letu MH370 v pátek před televizními kamerami ukázali pět dosud neznámých objektů, které podle nich pocházejí právě ze zmizelého stroje. Tyto trosky pak předali malajskému ministrovi dopravy s žádostí o obnovení pátrání. Podle webu News.com.au je mezi nalezenými předměty i jeden z podlahových panelů letadla.

Trosky byly nalezeny u pobřeží Madagaskaru místními rybáři v období mezi prosincem 2016 a srpnem letošního roku. V.R. Nathan, manžel jedné z obětí, během konference řekl: „U pobřeží Madagaskaru bylo nalezeno pět nových kusů trosek. Na jednom z nich je stále ještě čitelná značka.“

„Skutečnost, že moře pořád vyplavuje trosky znamená, že by vyšetřování mělo pokračovat,“ dodala jeho dcera. Pátrání, které se po zmizení letu rozeběhlo, bylo vůbec nejrozsáhlejším v dějinách letectví. Byla prohledána oblast 120 000 čtverečních kilometrů a náklady za operaci se vyšplhaly na téměř 145 milionů dolarů. Po bezvýsledném snažení však bylo v lednu 2017 další hledání zastaveno.

Malajský ministr dopravy prohlásil, že vláda pátrání obnoví, pokud se objeví nové přesvědčivé důkazy. „K tomu, abychom operaci znovu spustili, potřebujeme nějaká důvěryhodná vodítka.“ Vláda podle něj nechá nové nálezy okamžitě prověřit a poté se rozhodne, jak postupovat.

Dosud se podařilo nalézt pouze několik málo trosek prokazatelně patřících letu MH370. Jedním z ověřených kusů je asi dvoumetrová část křídla. Dnes je tedy již jisté, že se Boeing 777 s 239 lidmi na palubě zřítil do oceánů. Vyšetřovatelé však stále nevědí, co tuto katastrofu způsobilo.

Teorií, které se tuto záhadu pokoušejí vysvětlit, se objevilo mnoho. Jedním z pravděpodobných scénářů je i úmyslná havárie, kterou mohl způsobit pilot. V historii letectví se takové případy již několikrát objevily. I podle malajského premiéra Malcolma Turnbulla je „velice pravděpodobné, že tuto šokující událost naplánoval kapitán letu.“

Související

Pohřešovaný letoun Boeing 777-200ER 9M-MRO

Před 10 lety zmizel let MH370 z radarů. Příbuzní žádají obnovení pátrání

Před velvyslanectvím Malajsie v Pekingu se v pátek sešli příbuzní čínských pasažérů letu MH370 společnosti Malaysia Airlines, aby společně připomněli desáté výročí stále neobjasněného zmizení letadla. Boeing 777 s 239 pasažéry na palubě, který byl na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu, zmizel z radarů dne 8. března 2014. I přes rozsáhlé pátrání, které bylo v historii jedním z největších, nebylo letadlo nikdy nalezeno.

Více souvisejících

Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014) katastrofy Letecké nehody Madagaskar Malajsie

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 12 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy