Japonsko bude útočit? Chce zase mít letadlovou loď, ponese "neviditelné" stíhačky

Japonsko si chce pořídit první letadlovou loď od dob druhé světové války. Vyplývá to z dnes zveřejněného návrhu japonské národní obranné koncepce. Podle tvůrců desetiletého obranného plánu by letadlová loď umožnila lepší obranu vzdálenějších japonských ostrovů před potenciální čínskou agresí, informovala agentura AP.

Nástin hlavních bodů plánu, který představila vláda, počítá s přestavěním stávající vrtulníkové lodi na plavidlo, které ponese "neviditelné" stíhačky F-35B americké výroby schopné kolmého startu i přistání.

Kandidátem na tuto přestavbu je vrtulníkový torpédoborec japonských námořních sil sebeobrany (vojenského námořnictva) Izumo, který je nyní se svými 250 metry na délku schopen nést až 14 helikoptér.

Japonský premiér Šinzó Abe se rozhodl zrušit nynější obrannou koncepci platnou teprve pět let. Odůvodnil to rychlými změnami v oblasti bezpečnosti, které vyžadují silnější prostředky odstrašení vůči nebezpečím přicházejícím z Číny a Severní Koreje.

Japonsko se obává především toho, že se Čína pokusí obsadit některé jeho ostrůvky ve Východočínském moři. V poslední době Číňané vyslali k těmto ostrovům lodě své pobřežní stráže, z nichž některé byly ozbrojené.

Nejlidnatější země světa dosud na nové japonské vojenské plány nereagovala, v minulosti však Tokio opakovaně upozornila, že by mělo brát zřetel na svou vojenskou historii a nenarušovat bezpečnost a mír v oblasti.

Směrnice národního obranného programu, jak se koncepce oficiálně nazývá, bude plně zveřejněna příští týden. Pracovní verze dokumentu hovoří také o tom, že Japonsko potřebuje více letadel, která mohou vzlétnout na krátké vzletové dráze a přistávat svisle (tzv. STOVL), jako jsou americké F-35B. To by zlepšilo japonské schopnosti letecké obrany i průzkumu v oblasti Tichého oceánu. Země vycházejícího slunce hodlá nakoupit 99 letounů F-35B, které by nahradily část ze stávající stíhaček F-15.

Podle kritiků by letadlová loď ve výzbroji dala Japonsku schopnost útočit, což zapovídá jeho současná pacifistická ústava.

Tokio je pod tlakem amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby umožnilo dovážet více zboží ze Spojených států. Nákup drahých zbraní americké provenience by představovala možnost, jak snížit obchodní schodek s USA a zároveň posílit vojenskou spolupráci mezi oběma spojenci. Pořízení amerických letounů by však byl ranou pro domácí obranný průmysl, který by rád vyvinul svého vlastního nástupce japonských stíhaček F-2.

Japonsko nemá ve svém námořnictvu plnohodnotnou letadlovou loď od skončení druhé světové války. Na jejím začátku mělo jednu z největších flotil těchto plavidel na světě, která v prosinci 1941 umožnila útok na Pearl Harbor. Většinu japonských letadlových lodí za války potopilo americké námořnictvo.

Související

Japonská armáda, ilustrační foto

U Japonska při výcviku havarovaly dva vojenské vrtulníky

Jeden člověk zahynul a sedm se pohřešovalo poté, co se nad Tichým oceánem zřítily dva vrtulníky japonského námořnictva. K neštěstí údajně došlo během nočních cvičení. Původně bylo hlášeno, že jeden z vojáků byl vytažen z vody, ale vojenský mluvčí později oznámil, že osoba zemřela. Pátrání po ostatních pokračuje.

Více souvisejících

Japonská armáda Japonsko zbraně Čína Šinzó Abe

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 42 minutami

před 59 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy