Vdovy po šerpech se pokusí zdolat Mount Everest, už absolvovaly výcvik

Vdovy po dvou šerpech, kteří zemřeli během výstupu na Mount Everest, se pokusí zdolat nejvyšší horu světa. Chtějí tak dokončit nedokončené výstupy svých manželů a inspirovat tak i další osamělé ženy. Ženy to uvedly v prohlášení, ze kterého citovala agentura Reuters.

Jeden ze šerpů zahynul v roce 2013 při upevňování lan zejména pro zahraniční horolezce, kteří chtějí na 8848 metrů vysokou horu vystoupat.

Jeho manželka se pokusí na Mount Everest vylézt příští rok v květnu a doprovodí ji další vdova po jednom ze šestnácti šerpů, kteří přišli o život při pádu laviny nedaleko základního tábora v roce 2014.

Jak obě ženy uvedly ve svém prohlášení, "pokusí se na horu vylézt na počest svých manželů". Obě již absolvovaly výcvik a zdolaly dva menší vrcholy.

O výstup na Mount Everest se v loňském roce pokoušel rekordní počet horolezců, šest jich ale při tom zahynulo. Jedním z nich byl i držitel několika rychlostních rekordů z výstupů v Alpách Ueli Steck. Od roku 1920 přitom na Mount Everestu zahynulo už více než 200 lidí, drtivá většina z nich ale až po roce 1980.

Související

Více souvisejících

Mount Everest nepál horolezec

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy