Osud velryb zpečetěn? Riziko je bezprecedentní, zní z Británie

Lidé loví velryby tisíce let, připomíná editorial serveru The Observer. Prestižní týdeník poukazuje, že velrybí maso, olej a tuk se dlouho využívaly v potravinářství, k výrobě vosku na svíčky a jako palivo do lamp, ale dnes již nejsou potřeba, jelikož moderní společnost získává proteiny a světlo z jiných, dostupnějších zdrojů, a tak Mezinárodní velrybářská komise v roce 1986 vyhlásila moratorium na komerční lov těchto kytovců.

Těžko pochopitelný krok

Krok přišel pozdě, jelikož mnoho velrybích druhů se tehdy již nacházelo na pokraji vyhynutí, zdůrazňuje britský server. Dodává, že i o tři desetiletí později má plejtvák obrovský, keporkak, velryba černá a mnoho další velkých kytovců problém dostat se ze seznamu kriticky ohrožených druhů, kam je dovedl lov.

"Kdyby nebylo velrybářství před 30 lety zastaveno, mnoho z těchto úžasných stvoření by již v našich oceánech neplavalo," pokračuje The Observer. Deklaruje, že svět, který nyní obýváme, by tím byl velmi ochuzen.    

Vzhledem k tomuto pozadí je těžké pochopit oznámení japonské vlády, které avizovalo, že Japonsko v červnu opustí Mezinárodní velrybářskou komisi, aby mohlo od dalšího měsíce pokračovat v komerčním lovu velryb, uvádí renomovaný týdeník. Konstatuje, že dle všech měřítek jde o deprimující a alarmující krok, který nemá absolutně žádné ekonomické či ekologické ospravedlnění.

Příprava na porážku jedněch z nejinteligentnějších stvoření na planetě kvůli jídlu je podle editorialu odporná a není překvapivé, že vlády, vědci a environmentální organizace po celém světě dávají jasně najevo své znechucení japonským plánem.

Ozvali se například britští, australští a novozélandští politici, zatímco Světový fond na ochranu přírody oprávněně kritizuje Tokio za jeho záměr v době, kdy velrybí druhy bezprecedentně ohrožují například rybářské sítě, lodní hluk, plastový a chemický odpad či klimatická změna, poukazuje The Observer.

Japonsko harpunuje sebe samo

Motivy japonských politiků jsou podobně znepokojivé, tvrdí britský týdeník. Připomíná, že v minulosti si Japonsko zajišťovalo velrybí maso pomocí díry v pravidlech Mezinárodní velrybářské komise, která umožňuje "lov pro vědecké účely" v mezinárodních vodách, především v jižním Atlantiku, kde jsou každoročně uloveny stovky velryb ve jménu výzkumu kytovců.    

Maso z těchto "výzkumných" misí následně končí v obchodech a restauracích, podotýká editorial. Doplňuje, že tento druh lovu vyvolal velkou kritiku ostatních zemí a environmentálních skupin a japonští velrybáři jsou často obtěžovány plavidly zelených aktivistů.

"Namísto toho, tím, že se stáhne do vlastních národních vod, které se rozkládají na 1,7 milionech čtverečních mil, což je oblast zhruba o velikosti Indie, Japonsko jasně doufá, že bude moci velrybařit mnohem více v tichosti," kritizuje prestižní server. Konstatuje, že teprve čas ukáže, nakolik bude tento krok úspěšný.

Rovněž není jasné, zda současná generace japonských zákazníků má o velrybí maso zájem, nastiňuje The Observer. Poukazuje, že v 60. letech se ho v Japonsku prodalo téměř čtvrt milionu tun, avšak nyní jeho prodej propadl na pouhé 3 tisíce tun a množství úlovku z "vědeckého lovu" ve skutečnosti končí jako jídlo pro domácí mazlíčky.

Stejně tak není jasné, kolik jsou zákazníci připraveni za velrybí maso zaplatit, naznačuje renomovaný týdeník. Vysvětluje, že japonský "vědecký lov" je dotován vládou a není zřejmé, zda jeho nahrazení komerčním lovem v teritoriálních vodách získá patřičnou vládní finanční podporu - v opačném případě velrybí maso zdraží a provozovatelé specializovaných restaurací již vyjadřují obavy z prudkého růstu cen.

"Japonsko si vyslouží silné mezinárodní opovržení, aniž by si tím jakkoliv pomohlo. Střelí se harpunou do nohy," domnívá se The Observer. To je podle něj výsledek, který si země zaslouží a který většina světa nyní očekává.

Související

Japonská armáda, ilustrační foto

U Japonska při výcviku havarovaly dva vojenské vrtulníky

Jeden člověk zahynul a sedm se pohřešovalo poté, co se nad Tichým oceánem zřítily dva vrtulníky japonského námořnictva. K neštěstí údajně došlo během nočních cvičení. Původně bylo hlášeno, že jeden z vojáků byl vytažen z vody, ale vojenský mluvčí později oznámil, že osoba zemřela. Pátrání po ostatních pokračuje.

Více souvisejících

Japonsko Velryby Mezinárodní velrybářské komise (IWC)

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy