Peking testuje zbraň budoucnosti. Předhonili Číňané USA?

Čínské námořnictvo testuje operační nasazení elektromagnetického děla na jedné ze svých lodí. Peking tak předběhl Spojené státy a zbytek světa. Fotky plavidla se objevily na sociálních sítích.

Podle serveru News.com.au začala čínská armáda zkoušet nasazení nového zbraňového systému na otevřeném moři. Již minulý rok v lednu se objevily fotografie zvláštního plavidla s velkým kanónem. Zbraň byla identifikována jako prototyp elektromagnetického děla. Nyní se na twitteru objevily nové snímky, které zachycují plavidlo při zkušebních manévrech.

Elektromagnetické dělo je namontované na starší tankové výsadkové lodi typu 072II, v kódu NATO označované jako třída Yuting. Podle News.com.au bylo toto 119 metrů dlouhé plavidlo původně určené k transportu až deseti tanků. Právě pro jeho velký nákladový prostor bylo nejspíš vybráno k testování elektromagnetického děla.

The railgun's 3D model made by 模人一架. pic.twitter.com/pNVG2PPwBr

— dafeng cao (@dafengcao) 3. února 2018

Tento zbraňový systém totiž potřebuje k funkčnímu provozu velkou spoustu elektrické energie. Na fotkách jsou patrné kontejnery umístěné na palubě, pravděpodobně se jedná o bateriové zásobníky, generátory a další nutná zařízení.

„Elektromagnetická děla využívají k útoku na cíle elektromagnetickou energii a jsou považována za pokročilou technologii, která nabízí delší dostřel a ničivou sílu, přestože je nasazení levnější, než u tradičních zbraní,“ informovala v prohlášení z roku 2015 China Aerospace Science & Industry Corporation.

Long time no see, the railgun test ship is spotted undergoing sea trials these days. pic.twitter.com/WdxXkyYWrF

— dafeng cao (@dafengcao) 29. prosince 2018

Projektil vystřelený z hlavně je poháněn energií vytvořenou elektromagnetickým polem. Zjednodušeně řečeno jsou proti sobě umístěny dvě kolejnice (odtud anglický název zbraně „rail-gun“), přičemž jedna je kladného a druhá záporného náboje. Mezi nimi se pak pohybuje vodivé těleso, které vymrští projektil ohromnou rychlostí.

V červnu 2018 zpráva rozvědky amerického námořnictva varovala, že Peking zbraň úspěšně vyzkoušel. Střela vystřelená z hlavně byla údajně schopná zasáhnout cíl na vzdálenost zhruba 200 kilometrů, přičemž úsťová rychlost byla 2,6 kilometrů v hodině. Projektilu tedy trvalo pouhých 90 vteřin, než dosáhl svého cíle. Zpráva dále varovala, že bude zbraň připravená k bojovému nasazení do roku 2025.

Právě dostřel elektromagnetického děla je jednou z jeho velkých výhod. Navíc nepotřebuje využívat běžnou munici. Namísto exploze hlavice ničí zbraň své cíle kinetickou energií střely. Odhadovaná cena speciálně uzpůsobených projektilů je zhruba 75 000 dolarů. To je stále výrazně levnější varianta, než některé nově užívané technologie.

Zatím není jasné, v jaké fázi testování se čínské dělo nachází. Americká armáda pracuje na vlastním prototypu již zhruba 10 let, k úspěšnému nasazení má však zbraň stále daleko. Váže se k němu totiž celá řada problémů, které prozatím nejsou uspokojivě vyřešeny. Od zajištění dostatečného množství energie, po rychlé opotřebení hlavně v důsledku střelby. Na to, aby mohl být kanón osazen na bojové plavidlo, je zatím stále příliš velký.

Peking v minulém roce informoval o nových torpédoborcích typu 055, které by měly být do budoucna zbraněmi vybaveny. Podle zprávy uveřejněné v deníku People´s Daily v únoru, elektromagnetické dělo „odpovídá velikostí potřebám torpédoborců 055, přestože jeho testovaná podoba zatím není finální verzí.“

Související

Tomáš Zdechovský Komentář

Evropa se musí lépe bránit ruskému a čínskému vměšování

Zahraniční zásahy do demokratických procesů zvláště ze strany Ruska a Číny představují rostoucí hrozbu pro bezpečnost členských států i EU jako celku, zejména v souvislosti s opravdu překotným technologickým rozvojem a probíhající válkou odehrávající se těsně za hranicemi EU. Evropská lidová strana (EPP GROUP in the EP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, usilovně bojuje proti vměšování Ruska a Číny do demokratických procesů v zemích EU.

Více souvisejících

Čína Námořnictvo rail-gun zbraně Peking

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 46 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy