Ruský satelit? Nový Zéland vyděsila podivná ohnivá koule

Na obloze nad novozélandským městem Tauranga se včera během kriketového utkání objevila ohnivá koule. Podle všeho mohlo jít o vyřazený ruský satelit, který měl do zemské atmosféry vstoupit během dneška. Jiní se však domnívají, že šlo o pouhý meteorit.

Včera kolem deváté hodiny večer pozorovali Novozélanďané po několik minut na obloze zajímavý úkaz. Nad Severním ostrovem proletěla ohnivá koule. První domněnky hovořily o meteorickém roji.

To však na sociální síti Twitter popřel vědec z univerzity v Aucklandu Richard Easther. „Pokud to byl kosmický odpad, byl ho dostatečně velký kus na to, aby někdo znal jeho původ,“ napsal renomovaný novozélandský fyzik.

Just saw what might be a meteorite over Gisborne- looked like it went to earth further east. Hear us all buzzz out! pic.twitter.com/Ylow0bD9ZT

— Simon Pound (@simon_pound) 5. ledna 2019

Easther vzápětí informoval, že podle týden až 14 dní starých predikcí měl v inkriminované době prolétat nad územím Nového Zélandu ruský satelit. Jeho premisa se nakonec potvrdila, skutečně se totiž mělo jednat o satelit včasné výstrahy Kosmos 2430.

Rusové jej do kosmu vypustily v roce 2007, prostřednictvím optických teleskopů a infračervených senzorů měl varovat před případným raketovým útokem. V květnu 2012 však neprovedl manévr a od té doby byl považován za nefunkční.

Důkazem mají být i záběry z kamer očitých svědků, na nichž je vidět, že se ohnivá koule v letu rozpojila na dvě části. Celou situaci navíc doprovázel hlasitý výbuch. „Rozhodně to byl padající satelit,“ řekl agentuře Reuters člen společnosti astronomů z Taurangy David Greg.

Naopak prezident aucklandské astronomické spolčenosti Bill Thomas prohlásil, že podle jeho názoru šlo o meteorit. Podle propočtů serveru Aerospace měl ruský satelit Kosmos vstoupit do zemské atmosféry až během dnešního dne.

Související

Meteorit

Celebrity objevily nový hit. Kupují meteority

Jsou doslova z jiného světa a jejich cena dosahuje astronomických výšin; lidé, kteří si na Zemi mohou dovolit cokoliv, nyní chtějí trochu vesmíru. Meteority přitahují pozornost sběratelů z řad celebrit, a ceny kamenů, které se před dopadem na naši planetu řítily stovky nebo dokonce tisíce let vesmírem, tak za poslední desetiletí vzrostly až desetkrát, píše list The Guardian.

Více souvisejících

Meteorit Nový Zéland Rusko astronomie Satelity

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 34 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy