Poplach v Austrálii: Zahraniční konzuláty dostaly podezřelé balíčky, byla nařízena evakuace

Australská policie vyšetřuje oznámení o podezřelých balíčcích, které neznámý odesílatel zaslal na adresu diplomatických zastoupení v Canbeře a Melbourne. Několik zahraničních konzulátů v Melbourne bylo evakuováno, napsala agentura AP. Podle australských médií balíčky obsahovaly azbest.

Policie o případu nezveřejnila žádné podrobnosti a neoznámila ani, kterých zastoupení se kauza týká. Podle zpravodajského serveru 9News byly podezřelé balíčky ve druhém největším městě Melbourne zaslány na 13 konzulátů, mimo jiné na americký, britský, či německý. Česká republika má v Melbourne honorární konzulát, mezi příjemci zásilky uveden není.

Žádné podrobnosti nejsou známy ani o motivu zásilek. Některé ze zastupitelských úřadů byly po incidentech odpoledne místního času opět otevřeny, informoval Reuters.

"Balíčky zkoumají přivolané pohotovostní složky," uvedla australská federální policie v krátkém prohlášení. "Okolnosti incidentů jsou předmětem vyšetřování," dodala policie.

BREAKING: Police and emergency services have responded to suspicious packages to embassies and consulates in ACT & VIC today (Wednesday, 9 January 2019). The packages are being examined by attending emergency services. The circumstances are being investigated.

— AFP (@AusFedPolice) 9. ledna 2019

Australská média s odvoláním na pracovníky zastupitelských úřadů uvedla, že zásilky obsahovaly azbest, který byl hlavně dříve používán na stavbách a který má karcinogenní účinky.

Americký či britský konzulát v Melbourne už potvrdily, že balíčky dostaly. Také novozélandský zdroj potvrdil, že obálku s malými plastovými sáčky obdržel také novozélandský konzulát. Zásilka zjevně obsahovala cement a azbest a slovo "azbest" bylo napsané také na jednom ze sáčků.

Deník Age napsal, že hasič nesoucí velkou plastovou tašku s nápisem "azbest" byl spatřen také před jihokorejským konzulátem. Podle médií dostaly balíčky v Melbourne také konzuláty Řecka, Itálie, Španělska, Thajska, Indie, Pákistánu, Japonska, Egypta, Dánska a Švýcarska.

V okolí misí se pohybovaly vozy hasičů, policistů a záchranné služby. O žádných zraněních ani škodách na zdraví zprávy nejsou.

Související

Austrálie

Melbourne vyhlásilo sedmidenní uzávěru kvůli šíření varianty delta

Druhé největší australské město Melbourne dnes zahájilo šestou přísnou uzávěru, která potrvá sedm dní. Australské úřady se podle agentur snaží zabránit šíření koronaviru za každou cenu a vyhlašují lockdowny hned při výskytu prvních případů. Stát Viktorie, jehož je Melbourne metropolí, dnes ohlásil osm nových případů nákazy.

Více souvisejících

Melbourne Austrálie bomby diplomacie Policie Austrálie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy