Ženu vyhnali z domova kvůli menstruaci, v horách zemřela i se svými dětmi

Žena a její dvě děti zemřely v odlehlé horské vesnici v západním Nepálu v důsledku tradice, kdy jsou ženy vypovídány ze svých domovů a nuceny žít v chatrčích po dobu své menstruace. S odkazem na prohlášení místních úřadů o tom dnes informovala agentura AP.

Mrtvou 35letou ženu a její dva syny našla její rodina a vesničané v malé chatrči vedle jejich rodinného domu ve středu ráno, uvedl předák okresu Badžura na západě země. Podle něj zemřeli v důsledku nadýchání kouřem, když se v chladném počasí chtěli zahřát nad malým ohýnkem. V chatrči bylo místo sotva pro tři osoby. Představitel místních úřadů dodal, že šaty, které měli zemřelí na sobě, byly ohořelé. Jejich těla byla poslána na pitvu do nejbližší nemocnice.

It is a crime against human, and it is happening in #Nepal in this form for many decades - and may continue for many more decades, which is even more worrisome. #Chhaupadihttps://t.co/WqXcgpsTtU

— Heem Shakya (@heemshakya) 10. ledna 2019

Na místo neštěstí vzdálené asi 400 kilometrů od hlavního města Káthmándú dorazil vyšetřovací tým a úřady se dosud radí s právníky, jestli na rodinu zemřelých podají trestní oznámení. Do oblasti budou následně vysláni školící pracovníci, kteří místní obyvatele poučí o nebezpečích vyplývajících z této tradiční praktiky i jejích postizích.

Nepálský nejvyšší soud vydal zákaz vypovídat menstruující ženy z domu v roce 2005. Loni byl schválen zákon, který tento zvyk trestá až třemi měsíci vězení nebo pokutou 3000 nepálských rupií (necelých 600 Kč). Mnoho menstruujících žen je však nadále nuceno opouštět své domovy a uchylovat se se do nehygienických či nezabezpečených chatrčí či chlévů pro krávy, dokud jejich cyklus neskončí. Obyčej však stále přetrvává v mnoha oblastech této himálajské země.

Když se uchýlí do izolace, mnoho žen čelí silnému mrazu či útokům divokých zvířat. Nehygienické podmínky také často způsobují infekce. Krom toho jsou ženy vystaveny možnosti sexuálně motivovaných útoků.

Související

Více souvisejících

nepál ženy

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy