Pohled za oponu čínské cenzury: Proč Čína nezakázala Orwellovo 1984?

1984 od britského spisovatele George Orwella patří mezi literární klasiku. Systolický román popsal v celé zrůdné nahotě praktiky totalitních režimů. Kritici komunistické Číny na ní častokráte upozorňují jako na varování před hrozbou vševidoucího státu, v jehož čele je jedna politická strana nepřipouštějící konkurenci. Ačkoliv by se zdálo, že komunistická strana z pochopitelných důvodů zakáže knihu s takovýmto buřičským nádechem, nestalo se tak a 1984 je stále poměrně volně dostupné. Proč tomu tak a co to vypovídá o čínské cenzuře, vysvětluje magazín The Atlantic.

Čínské vedení minulý rok na čas omezilo online zadávání číslic 1984 z obav, že aktivisté budou ukazovat n posouvání Číny směrem k autoritářskému státu popsaného v kultovní knize. Přesto její knižní a i online verze byla čtenářům dostupná.

Zdánlivě schizofrenní situace má však poměrně jednoduché vysvětlení. 1984 je takovým kultem, že mnohé jeho ideje pronikly do jazyka běžných lidí. Pokud někdo napíše do vyhledávače 1984, může tak učinit v kritickém duchu, jako vyjádření nesouhlasu s oficiální politikou strany a směřováním země za jejího vedení. Čína se snaží veškeré projevy disidentu mezi běžným obyvatelstvem potlačovat.

V případě elit, kteří jsou hlavními čtenáři knihy, je však Čína mnohem benevolentnější. Elity mají své způsoby, jak získat „zakázanou“ četbu a komunistická stana si uvědomuje, že by opravdu tvrdá cenzura jen zvýšila její lákavost. Uchyluje se proto jen k vyškrtnutí některých problematických pasáží, které přímo pojednávají o Číně.

V očích čínských cenzorů nepředstavuje 1984 tak nebezpečnou knihu i z toho důvodu, že je to dílo fikce, navíc zahraničního autora a staršího data. Komunistická strana Číny se mnohonásobně více obává těch publikací, které jsou dostupnější širšímu publiku a které pojednávají o pro stranu nepříjemných, kontroverzních tématech.

Tyto zakázaná témata se točí kolem tzv. „tří T“. Jedná se o Tibet, Tchaj- wan a Tchien-an-men (náměstní Nebeského míru), kde proběhlo známé krvavé potlačení studentských protestů v roce 1989. Pokud se tedy nějaký čínský spisovatel se ve své knize zmíní o dalajlámovi, může očekávat problémy.

Nicméně, i když autor píše o „zakázaném tématu“, komunistické vedení v některých případech mu stále umožňuje publikovat v určitém měřítku. Např. čínskému sci-fi autorovi Chan Koonchungovi bylo zakázána kniha nepřímo pojednávají o dění na Tchien-an-men na pevnině, nicméně mohl číst její úryvky a diskutovat o vlivu Orwella na její děj v Pekingu v rozhovoru pro BBC.

Čína málokdy zakáže kvůli jedné knize celé dílo autora a nechává poměrně značný prostor pro lokální vydavatele, aby se rozhodli, co vše jsou ochotni od daného spisovatele vydat. Čínští spisovatelé nicméně mohou být kvůli jedné knize, která se straně nelíbí, odsouzeni na měsíce, ale i roky. Čínský disident, spisovatel a nositel Nobelovy ceny míru, Liou Siao-po, zemřel minulý rok po osmi letech ve vězení.

Podle The Atlantic však v případě zahraničních kulturních děl typu 1984 Čína umožňuje svým občanům do nich nahlédnout, protože se bojí, že kdyby to příliš cenzurovala, Číňané by mohli být příliš zvědaví a tato zvědavost by se mohl změnit v palčivý politický problém.  

Související

Jan Zahradil Komentář

Bonzování na sociálních sítích, aneb Jan Zahradil znovu zasahuje

Dnes se podíváme na to, co je to takový online virtue signalling. Bude řeč o mávání ctností nebo také signalizaci ctností, což je pejorativní neologismus pro okázalé předvádění morálních hodnot. Jako příklad si vezmeme europoslance Jana Zahradila a jednu jeho reakci.

Více souvisejících

cenzura Čína komunisté

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 53 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy