Babiš si v Singapuru vyzkoušel autonomní vozidlo

Premiér Andrej Babiš si dnes v Singapuru prohlédl výzkumné centrum pro vývoj autonomních automobilů CETRAN, kde si vyzkoušel jeden z bezpilotních vozů. Pražská Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) při příležitosti jeho návštěvy podepsala memorandum o porozumění s místní Nanyang Technological University, která na automobilech pracuje. Babiš novinářům řekl, že je dobře, že Česko se bude i prostřednictvím VŠCHT na projektu podílet.

Babiš v prostoru univerzity nejprve absolvoval prohlídku a přednášku, v testovacím prostoru si pak vyzkoušel i jízdu v autonomním autě. "Výzkum, který tady dělají, je budoucnost dopravy ve velkých městech," řekl novinářům premiér.

Singapur podle něj do roku 2022 chce do ulic vypustit autobusy bez řidiče. "Může to být psychologicky problém nastoupit do autobusu, kde není řidič, ale tímto směrem přemýšlejí všichni výrobci aut a autobusů," uvedl.

Za VŠCHT podepsal memorandum o porozumění Martin Pumera, podle něhož se dokument vztahuje k elektromobilitě. "Za deset let se tu nabrala spousta zahraničních vědců, kteří to celé rozjeli. A ze 120. místa (hodnocení světových univerzit) se dostali téměř do první desítky. Mají obrovský tah na branku od excelentního základního výzkumu až po aplikovaný," řekl novinářům Pumera, který na VŠCHT vede centrum pro pokročilé funkční nanoroboty.

Návštěva centra pro vývoj automobilů byla jedním z posledních bodů Babišovy dvoudenní návštěvy Singapuru. Večer se premiér přesune na dva dny do Thajska, odkud zamíří do Indie.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš CETRAN (autonomní auta) singapur auto VŠCHT

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy