Babiš se v Indii sešel s premiérem Módím, chce dostat Tatru z černé listiny

Premiér Andrej Babiš se dnes v Indii u příležitosti účasti na ekonomickém fóru Vibrant Gujarat Summit sešel na bilaterálním jednání se svým indickým protějškem Naréndrou Módím. V úvodu summitu v projevu zmínil, že chce posunout vzájemné vztahy na úroveň strategického partnerství. Strategický dialog vede Česko z mimoevropských zemí například se Spojenými státy, Čínou či Izraelem.

Cílem Babišovy cesty do Indie je podle úřadu vlády podpora obchodně-ekonomické spolupráce, předsedové vlád tak hovořili například o spolupráci malých a středních podniků. Jednání bylo podle Babiše velice konkrétní.

"Mluvil jsem hlavně o vývozu tater. Historicky tady má Tatra problém, že majitel měl nějaký problém a Tatra stále může dodávat jenom jedné státní firmě. Požádal jsem ho, aby zrušili černou listinu. Trvá to už šest let," řekl premiér novinářům.

Český premiér @AndrejBabis se setkal s indickým protějškem @NarendraModi. Hovořili o českém obranném průmyslu, o který má Indie zájem, o působení českých firem i studentských výměnách. pic.twitter.com/bloi938ME4

— Úřad vlády ČR (@strakovka) 18. ledna 2019

Kopřivnická automobilka Tatra pronikla na indický trh již v 80. letech s dodávkami tisíců svých nákladních vozidel pro indickou armádu. Před několika lety ale nastal problém s kvalitou dodávek neoriginálních náhradních dílů, které nebyly vyrobeny v Kopřivnici, a také propukla korupční aféra bývalého akcionáře firmy Ravindera Kumara Rišiho, kvůli níž indická vláda uvalila v roce 2012 na tatrovky embargo. Před nedávnem se společnost Tatra Trucks do Indie vrátila, podle informací firmy je Indie pro Tatru v současnosti druhým největším trhem.

Babiš také zmínil, že s indickým protějškem hovořili o obranném průmyslu, Česko podle Babiše nabízí této asijské zemi pasivní radary. Připomněl, že v sobotu má být v Indii slavnostně otevřena výrobna plastových povlaků české společnosti Technicoat a rovněž nové vývojové centrum firmy Škoda Auto India/Volkswagen Group.

Indie podle Babiše uplatňuje strategii, aby se vyrábělo hlavně tam. Přístup na trh je tak obtížnější, než například v Thajsku. "S tím se musíme popasovat a na nejvyšší úrovni se musíme snažit lobbovat za naše firmy. U pana premiéra jsem intervenoval, protože minulý rok zvedli cla na automobilové části, což se nám samozřejmě nelíbí," řekl Babiš.

S Módím také probíral nominaci indického vědce do Mezinárodní rady vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace nebo spolupráci v rámci laserového centra ELI Beamlines v Dolních Břežanech. Podle Babiše v něm už nyní pracuje 20 Indů.

Babiš má před návratem do Prahy v plánu i sobotní schůzku s indickým prezidentem Rámem Náthem Kóvindem v Dillí. Premiéra Módího pozval do České republiky.

Rodák z pořadatelského Gudžarátu Módí se dnes s Babišem setkal také u slavnostního oběda. Absolvují spolu i večeři, kde budou přítomni i další indičtí členové vlády a hlavní ministr Gudžarátu Vidžaj Rupání. Babiš je třetím českým premiérem, který přijel do Indie, před ním tam byli Miloš Zeman (2001) a Jiří Paroubek (2006).

I podklady pro cestu do Indie určené vládě uváděly, že by u příležitosti jednání premiérů mohla být uzavřena dohoda o strategickém partnerství České republiky a Indie. Zájem o tuto formu spolupráce vyjádřil při návštěvě Prahy loni v září prezident Kóvind. "Indie je jedním z nejvýznamnějších obchodních partnerů ČR v Asii, kterou na jedné straně vnímáme jako tradičního partnera, na straně druhé jako partnera vysoce perspektivního," zdůvodňoval úmysl materiál.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Naréndra Módí (indický premiér) Indie Rám Náth Kóvind tatra

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 26 minutami

před 37 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy