Vězení za zneuctění čínské hymny? Hongkong projednává sporný zákon

Poslanci hongkongského parlamentu začali dnes projednávat kontroverzní zákon, podle něhož by hrozilo až tříleté vězení lidem, kteří zneváží čínskou státní hymnu. Informovala o tom agentura AP, podle níž návrh zákona vyvolává obavy z dalšího omezování svobod a sílícího vlivu Pekingu v bývalé britské kolonii, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu.

Kromě trestu vězení by za zneuctění hymny zvané Pochod dobrovolníků mohla hrozit pokuta až 50.000 hongkongských dolarů (144.000 Kč). Zákon se má vztahovat i na školáky, včetně žáků mezinárodních škol, kteří budou mít podle zákona povinnost se hymnu naučit.

Tiskové agentury připomínají, že hongkongští fotbaloví fanoušci jsou známí tím, že při čínské hymně často dávají najevo nelibost pískáním a bučením. Hongkongský fotbalový svaz se za to v minulosti dočkal i pokuty od Mezinárodní fotbalové federace (FIFA).

Od potlačení prodemokratických manifestací v Hongkongu koncem roku 2014 se provokace při hraní čínské hymny staly formou protestu i při jiných příležitostech, napsala agentura AP.

Při přechodu pod správu Pekingu v roce 1997 Čína slíbila Hongkongu vlastní právní systém, omezenou demokracii s politickými stranami a práva, jako je svoboda shromažďování a projevu. Peking také přislíbil, že kapitalistický systém bude ve městě zachován beze změny "nejméně" 50 let. Občané Hongkongu si ale stále více stěžují na vměšování pevninské Číny do záležitostí tohoto autonomního území.

Pevninská Čína zákon o státní hymně, podle kterého mohou být vězením potrestáni například lidé, kteří záměrně komolí text hymny nebo mění její melodii, zavedla již v roce 2017.

Hongkongský parlament má o zákonu hlasovat do léta, přičemž se očekává jeho schválení. V hongkongském zákonodárném sboru mají totiž převahu poslanci naklonění Pekingu nad zástupci prodemokratického tábora. Agentura AP ale upozornila, že Peking tímto krokem vstupuje do neznámých vod, protože se jedná o první případ, kdy se po Hongkongu žádá schválení zákona platícího v pevninské Číně, což by mohlo znamenat porušení principu "jedna země, dva systémy".

Související

Ministerstvo spravedlnosti ČR

Ministerstvo zamítlo milost pro Čecha odsouzeného v Hongkongu na 27 let za pašování drog

České ministerstvo spravedlnosti zamítlo milost pro penzistu Vladimíra Švece, odsouzeného před pěti lety v Hongkongu na 27 let za pašování drog. Loni na podzim vydaly hongkongské úřady seniora do ČR. Podle ministerstva spravedlnosti žádost o milost nesplňovala podmínky pro její udělení, uvedl dnes Český rozhlas-Radiožurnál. Švec byl zadržen na hongkongském letišti se zhruba třemi kilogramy kokainu, vinu ale vždy popíral. Tvrdil, že o drogách v kufru nevěděl.

Více souvisejících

Hongkong Čína hymna

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy