Čínská firma sledovala Ujgury 24 hodin denně. Citlivé údaje byly volně dostupné na internetu

Čínská bezpečnostní firma SenseNet nechala 24 hodin sledovat 2,5 miliónů Číňanů. Citlivé údaje byly volně dostupné na internetu, zjistil uznávaný nizozemský kybernetický výzkumník Victor Gevers. Případ odhaluje, jak rozšířené je v Číně sledování osob.

Databáze obsahovala uživatelské profily s informacemi, jako jsou jména, čísla průkazů totožnosti, datum vydání dokladu totožnosti, datum vypršení platnosti průkazu totožnosti, pohlaví, národnost, adresa bydliště, datum narození, fotografie či jméno zaměstnavatele, uvádí server ZDnet.

Ke každému sledovanému jedinci byl taktéž přisazen seznam souřadnic uvádějící, kde se zrovna nachází a kde zrovna byl. Databáze rovněž obsahovala seznam sledovacích zařízení a příslušných GPS souřadnic. Tyto údaje zřejmě označovali umístnění veřejných kamer, z nichž pocházely videa zachycující sledovaného jedince.

Výzkumník uvádí, že SenseNet vysílala 24 hodinový záznam takřka 6,7 miliónů GPS souřadnic. K údajům byly připsány popisná jména typu „ mešita“, „hotel“, „politická stanice“, „internetová kavárna“, které stanovovaly, kde byly asi umístěny veřejné kamery.

Gevers upozornil SenseNet, že jejich databáze je nezbezpečněná. Firma ji ihned zablokovala před nečínskými návštěvníky. Na otázky médií neodpovídá. Gevers nyní lituje svého činu a tvrdí, že by média měla sledovat a upozorňovat tyto případy porušování práva na soukromí.

SenseNet uvádí, že se specializuje na rozpoznávaní obličejů, zvláště pak v davu. Podle ZDnet je firma pravděpodobně vládní dodavatel, který úřadům napomáhá špehovat čínské občany, spíše než privátní subjekt prodávající svůj produkt jinému privátnímu subjektu. Jinak si nelze vysvětlit, že by privátní firma měla přístup k informacím dostupným jen pro policii.

Takřka všichni sledovaní jedinci byli příslušníci muslimské komunity Ujgurjů a údaje pocházeli z čínské provincie Sin-ťiang, kde většina z nich žije. Média o oblasti hovoří jako o jakési „digitální laboratoři“, kde Čína testuje sledovací systém „Velkého bratra“.

Sin-ťiang je prošpikován kamerami a monitorovacími kontrolními body, kde jsou lidé vystavěni policejním kontrolám včetně rentgenové inspekce. V hotelech, čerpacích stanicích a bankách jsou snímače obličeje. Kuchyňské nože bývají opatřeny QR kódy, které uvádí informace z průkazu totožnosti kupujícího, uvádí server The Quartz.

Čína zvýšenou pozornost věnovanou Ujgurům odůvodňuje tím, že muslimská komunita představuje bezpečností hrozbu Číně. Kromě islamistického radikalismu zmiňuje i separatistické tendence Ujgurů. Asi milión Ujgurů je v převýchovných táborech. Západ je označuje za koncentrační tábory a kritizuje Čínu, že prakticky provádí genocidu Ujgurů.

Jedna z nejostřejších kritik táborů přišla nicméně z Turecka. Ujgurové hovoří jazykem, který je příbuzný turečtině a turečtí muslimové je považují za své "bratry a sestry", kteří trpí pod útlakem ateistického režimu. Turecko oficiálně vyzvalo Čínu, aby zavřelo tábory kvůli údajné smrti oblíbeného ujgurského hudebníka, uvězněného v jednom z táborů. Čína to odmítla jako neopodstatněnou spekulaci.

Čínský Velký bratr 

Čína dlouhodobě pracuje na rozvoji sofistikovaných sledovacích systémů. Odhaduje se, že už nyní je v ní na 170 miliónů kamer, přičemž do tří let chce Čína přidat dalších 400 miliónů. Pro srovnání, v USA je nyní asi 50 miliónů kamer.

Zvláště velké obavy, a to i mezi čínskými občany, vzbuzuje postupně zaváděný systém „sociálního kreditu“. Na základě údajů z webových aplikací či kamer chce Čína dávat každému občanovi bodové hodnocení, které určí jeho přístup k veřejným službám.

Související

Tomáš Zdechovský Komentář

Evropa se musí lépe bránit ruskému a čínskému vměšování

Zahraniční zásahy do demokratických procesů zvláště ze strany Ruska a Číny představují rostoucí hrozbu pro bezpečnost členských států i EU jako celku, zejména v souvislosti s opravdu překotným technologickým rozvojem a probíhající válkou odehrávající se těsně za hranicemi EU. Evropská lidová strana (EPP GROUP in the EP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, usilovně bojuje proti vměšování Ruska a Číny do demokratických procesů v zemích EU.

Více souvisejících

Čína Ujgurové Bezpečnostní kamery internet Kybernetická bezpečnost

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 41 minutami

před 50 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy