Afghánistán svolá radu kmenových vůdců, má vyřešit konflikt s Tálibánem

Afghánistán příští měsíc uspořádá takzvanou Velkou radu kmenových stařešinů a politických či náboženských vůdců, kteří budou diskutovat o tom, jak ukončit povstání islamistického hnutí Tálibán. S odkazem na vyjádření spolupracovníka afghánského prezidenta o tom dnes informovala agentura Reuters.

Zvláštní vyslanec afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního pro mír Umar Daudzáí sdělil, že takzvaná Velká rada (Lója džirga) bude svolána na 17. března. Čtyřdenního shromáždění se v Kábulu pod velkým stanem zúčastní více než 2000 hostí.

Rada je stovky let starou institucí, která má za cíl vytvořit konsenzus mezi znesvářenými kmeny, frakcemi a etniky. Po pádu režimu Tálibánu v roce 2001 položila základy nového politického uspořádání v zemi a od té doby se sešla ještě pětkrát.

Just finished a working lunch with Mullah Beradar and his team. First time we’ve met. Now moving on to talks.

— U.S. Special Representative Zalmay Khalilzad (@US4AfghanPeace) 25. února 2019

Tálibán vede proti kábulské vládě neúprosnou partyzánskou válku a odmítá s ní vést přímé rozhovory, neboť ji považuje za loutkový režim v područí Spojených států. Lója džirga by se mohla stát platformou pro dialog zástupců Tálibánu s širší afghánskou veřejností.

"Hlavním cílem konání Velké rady je dosažení národního konsenzu o míru v zemi," řekl Daudzáí, který býval ministrem vnitra a který shromáždění organizačně připravuje. Podle něj bude také příležitost jasně říci, že ultrakonzervativní režim zavedený Tálibánem v 90. letech s jeho přísnými tresty a omezováním práv žen byl pro Afghánce nepřijatelný. "Přínosy, zejména práva žen či svoboda projevu, nebudou předmětem žádných ústupků," řekl Daudzáí.

Zvláštní vyslanec USA Zalmay Khalilzad se dnes v Kataru setkal s delegací Tálibánu v rámci jednání, která mají za cíl dohodnout příměří 17 let trvající války a případně také dosáhnout stažení mezinárodních vojsk. Do katarského Dauhá dorazil i jeden ze zakladatelů Tálibánu mulla Abdul Ghání Baradar.

Američané se snaží přesvědčit Tálibán, aby zahájil rozhovory s afghánskou vládou v Kábulu. Případná jednání s radikálním hnutím by vedl Daudzáí, který řekl, že povstalci nakonec budou muset spolupracovat s vládou, pokud budou chtít splnit své požadavky na výměnu zajatců či zrušení mezinárodních zákazů cestovat pro vedoucí představitele hnutí. Daudzáí doufá, že přímé rozhovory s Tálibánem by mohly začít během dvou až tří měsíců.

Související

Více souvisejících

Tálibán Afghanistán Ašraf Ghání (prezident Afghánistánu)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy