V Indonésii skončily nejsložitější volby na světě, ve hře je i budoucnost islámu

V Indonésii se dnes uskutečnily prezidentské, parlamentní a místní volby, které jsou největšími a nejsložitějšími jednodenními volbami na světě. Poslední z 800.000 volební místnosti se uzavřely krátce po 08:00 SELČ. Pro hlasování se registrovalo 192,8 milionu oprávněných voličů.

V předvolebních kampaních se kandidáti soustřeďovali především na ekonomické otázky, ale ve hře je i budoucí podoba islámu v největší muslimské zemi světa.

Visited a few polling stations in Jakarta today but this horror-themed venue in a quiet Tangerang suburb was by far the best. The local neighbourhood even fed the journalists hanging around! pic.twitter.com/E5bLq3sIas

— Harry Pearl (@harry_pearl) 17. dubna 2019

V nejostřeji sledovaných prezidentských volbách usilovala o znovuzvolení nynější hlava státu Joko Widodo, bývalý obchodník s nábytkem, který zahájil politickou kariéru jako starosta malého města a později proslul jako guvernér metropole Jakarty. Jeho hlavním protivníkem je bývalý generál Prabowo Subianto spojený s někdejším režimem diktátora Suharta. Ve volebním souboji v roce 2014 se Widodovi podařilo Subianta porazit.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění měl Widodo před Subiantem dvouciferný náskok, což ale opozice zpochybnila a tvrdila, že Subianto s prezidentem drží krok.

Indonésie je tvořena 17.000 ostrovy a zahrnuje tři časová pásma, takže logistika voleb je komplikovaná. Volební místnosti se nejprve uzavřely v nejvýchodnějších provinciích jako Papua, o hodinu později v centrálních regionech včetně turistického ostrova Bali a nakonec v západních provinciích a v Jakartě. Na bezpečnost při hlasování dohlíželo téměř 350.000 policistů a vojáků společně s 1,6 milionu příslušníků polovojenských jednotek.

Neoficiální "rychlé součty" mají být zveřejněny jen několik hodin po skončení hlasování a vítězný prezidentský kandidát by měl být znám ještě dnes. Oficiální výsledky má volební komise oznámit v květnu.

Související

Vlajky

Indonéský prezident Widodo slaví. Ve volbách porazil generála, naznačují "rychlé součty"

Při sčítání hlasů odevzdaných v dnešních indonéských prezidentských volbách vede dosavadní hlava státu Joko Widodo s náskokem osmi až dvanácti procentních bodů před svým hlavním soupeřem, bývalým armádním generálem Prabowem Subiantem. Podle agentury Reuters to oznámilo Středisko pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) a několik dalších renomovaných organizací, jež jsou oprávněné provádět neoficiální, takzvané "rychlé součty" hlasů. Výsledek byl zveřejněn po sečtení více než 80 procent hlasovacích vzorků. V parlamentních volbách, které se konaly rovněž dnes, je zatím s více než polovinou získaných hlasů v čele vládní koalice, jež podporuje prezidenta Widoda.

Více souvisejících

volby v Indonésii indonésie Joko Widodo islám

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

včera

včera

včera

Fico je doma, potvrdila banskobystrická nemocnice

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) nakonec ve čtvrtek nezamířil z Banské Bystrici do jiné nemocnice. Fico je od včerejšího dne v domácí péči, informovala v pátek Rooseveltova nemocnice, kde byl politik hospitalizován od atentátu, k němuž došlo předminulý týden. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy