Australská kavárna, která dávala přirážku mužům, končí

Kavárna v australském Melbourne, která se proslavila 18procentní přirážkou pro muže, v neděli po necelých dvou letech zavře. Podnik, jehož záměrem bylo upozornit na rozdíly v platech mezi muži a ženami, se stal terčem kritiky. Jeho majitelka ale uvedla, že to nebylo důvodem zavření kavárny, prý ji už pouze nechce provozovat.

Kavárna "se stala boxovacím pytlem, do kterého bušilo Melbourne i uživatelé internetu," uvedla Alexandra O´Brienová, která předloni v létě kavárnu Handsome Her založila. Chtěla, aby se z ní stalo místo, kde se bude mluvit o ženách a jejich postavení ve společnosti. V neděli se v kavárně bude konat velká oslava na rozloučenou.

Soon after opening its doors in August 2017, #HandsomeHer in Melbourne caused an online and media storm: https://t.co/SZ7kQwhDyW pic.twitter.com/1g1JzR4jk8

— Images (@dawn_images) 26. dubna 2019

Muži měli za nápoje a jídlo v kavárně platit částky o 18 procent vyšší jen jeden týden v měsíci, a navíc jedině tehdy, pokud sami chtěli. Jinak by majitelka kavárny měla problémy se zákonem, protože jak připomíná agentura DPA, Austrálie má přísné zákony proti diskriminaci. Peníze, které kavárna díky přirážce pro pány získala navíc, byly určeny na projekty týkající se ženské otázky.

Podle jedné studie, na níž se O´Brienová odvolávala, vydělávají muži v Austrálii o 18 procent více než ženy.

Česko patří v EU k zemím s největším rozdílem v odměňování žen a mužů. Podle údajů ČSÚ medián mezd v loňském posledním čtvrtletí dosáhl u mužů 31.910 korun a u žen 26.490 korun. Mužská částka byla o pětinu vyšší. Ženy pracují v hůř odměňovaných oborech a na nižších pozicích, do vedoucích postů se dostávají obtížně. Často ale i na stejných místech a ve stejných profesích mívají méně peněz než jejich kolegové.

Související

Čtyřicetiletý Joel Cauchi byl identifikován jako útočník v Bondi Junction.

Policie zná pachatele útoku v Sydney. Trpěl duševní poruchou

Australská policie identifikovala čtyřicetiletého muže, trpícího duševní poruchou, jako pachatele sobotního útoku nožem v nákupním centru Westfield Bondi Junction v Sydney, při kterém přišlo o život nejméně šest lidí. Uvedly to světové agentury s odvoláním na australskou policii. 

Více souvisejících

Austrálie Muži diskriminace ženy Restaurace zajímavosti

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy