Revoluční krok v Asii? Tchajwanský parlament povolil sňatky homosexuálů

Tchajwanský parlament dnes schválil zákon, který povoluje manželství osob stejného pohlaví. Ostrovní stát se tak stal první zemí v Asii, která sňatky homosexuálů legalizovala. Informují o tom agentury.

Páry tvořené osobami stejného pohlaví budou mít plná manželská práva v oblastech, jako jsou daně, pojištění a péče o děti. Páry dostanou také omezenou možnost adopce dětí. Poslanci debatovali o třech podobách zákona a vybrali tu nejliberálnější verzi.

Před budovou parlamentu v Tchaj-peji se navzdory dešti sešly tisíce stoupenců posílení práv homosexuálů s vlajkami v barvách duhy. Rozhodnutí poslanců, přijaté navzdory hlubokému rozdělení společnosti ohledně rovnosti heterosexuálních a homosexuálních manželství, přivítali. Objímali se, tekly slzy radosti a zněly výkřiky jako "První v Asii!" a "Tchaj-wane, jdeš správně!" poznamenala agentura Reuters.

Tchajwanský ústavní soud v květnu 2017 stanovil, že základní zákon země umožňuje sňatky osob stejného pohlaví a dal parlamentu dva roky na to, aby odpovídajícím způsobem upravili zákony.

Legalizace sňatků osob stejného pohlaví se ale zkomplikovala loni na podzim, když se proti rovnosti sňatků bez ohledu na pohlaví postavili voliči v referendu. Vyslovili se pro to, aby manželství bylo definováno jako svazek muže a ženy.

V důsledku toho se země rozhodla neměnit dosavadní definici manželského svazku a k tomu přijala ještě zvláštní zákon týkající se manželství lidí stejného pohlaví, připomíná BBC.

Tchaj-wan se těší pověsti země s otevřenou společností. Vstřícný vůči gayům a lesbičkám je už od 90. let. Každoroční pochod s názvem Gay Pride v hlavním městě Tchaj-peji patří k největším v Asii.

Zákon vstoupí v platnost, až ho podepíše tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. "Máme dnes příležitost změnit historii a ukázat světu, že progresivní hodnoty mohou ve východoasijské společnosti zakořenit," napsala prezidentka na twitteru před hlasováním. "Můžeme světu ukázat, že láska vítězí," dodala.

"Jak můžeme ignorovat výsledek referenda, které ukázalo vůli lidí?" ptal se opoziční zákonodárce John Wu před hlasováním a vybízel k dalšímu dialogu ve společnosti ve snaze najít přijatelné kompromisní řešení.

Přijatý zákon podle konzervativců pošlapal vůli sedmi milionu voličů, kteří v referendu hlasovali proti rovnosti homosexuálních sňatků s heterosexuálními. Veřejnost podle nich na to odpoví ve volbách v příštím roce. Konzervativci se stavějí proti manželství osob stejného pohlaví.

Související

Americký předseda sněmovny Mike Johnson mluví k tisku poté, co sněmovna schválila velký balíček pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan a také hlasovala pro zákaz TikTok v Kapitolu (Washington D.C., 20. dubna 2024).

USA poskytnou další vojenskou pomoc Kyjevu. Díky, Ameriko, reagoval Zelenskyj

Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí ruské agresi. Sněmovna reprezentantů v sobotu schválila balík v hodnotě 61 miliard dolarů. Schválení pomoci předcházely měsíce sporů mezi demokraty a republikány. Návrh čeká ještě projednání v Senátu, kde by měl hladce projít. 

Více souvisejících

Tchaj-Wan Homosexuálové homosexualita manželství

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy