V Indii dál pátrají po osmi ztracených horolezcích, naděje slábne

Indičtí záchranáři dnes kvůli nepříznivému počasí přerušili pátrací akci po skupině osmi převážně zahraničních horolezců, kteří se ztratili během pokusu o zdolání jednoho z vrcholů sedmitisícovky Nandá Déví u hranic s Nepálem. Informoval o tom server BBC. Pátrání pomocí dvou vrtulníků má pokračovat v pondělí. Představitel místní samosprávy ale médiím řekl, že existuje jen malá šance, že se členy výpravy podaří najít živé.

Mezi pohřešovanými jsou čtyři Britové, dva Američané, Australanka a indický průvodce. Jde o část expedice organizované britským horským vůdcem Martinem Moranem a jeho firmou Moran Mountains. Sám Moran je jedním z pohřešovaných.

Cílem výpravy byl prvovýstup na jeden z vedlejších vrcholů hory Nandá Déví vysoký 6477 metrů. S výstupem začali 13. května a 22. května se ohlásili z druhého základního tábora ve výšce 4870 metrů. Podle plánů se měli po zdolání vrcholu do tohoto tábora vrátit během uplynulého týdne a když se tak nestalo, zalarmoval zbytek výpravy záchranáře a policii. Ti s pátráním začali v sobotu.

Zachary Quain, Ian Wade, Kate Armstrone and Mark Thomas, the 4 UK citizens rescued from #NandaDeviEast Base Camp in Pithoragarh today with Himveers at 14th Bn ITBP HQrs in Pithoragarh. Search is on by ITBP mountaineers for missing 8 members of the expedition team.#nandadevi pic.twitter.com/MKkIPt1HCF

— ITBP (@ITBP_official) 2. června 2019

"Šance na (jejich) přežití jsou jen malé," uvedl představitel místní samosprávy ve státě Uttarákhand Vidžaj Kumár Džogdande. "Ta trasa je extrémně nebezpečná a riskantní. Zasáhlo ji několik lavin," dodal.

V pondělí mají helikoptéry dál pročesávat oblast, kde se horolezci ztratili, a hledat jakékoli stopy jejich přítomnosti. Teprve ve chvíli, kdy by se podařilo najít nějaké důkazy, že horolezci mohli přežít, by se do těchto míst mohli vydat záchranáři pěšky. Cesta by jim však trvala nejméně několik dní.

Výstup na Nandá Déví, která je se 7816 metry druhou nejvyšší horou Indie, je považován za jeden z velice obtížných himálajských výstupů.

Minulý víkend zemřeli dva horolezci při pokusu o zdolání nejvyšší hory světa Mount Everest. Agentura Reuters napsala, že v nynější lezecké sezoně, která začíná v březnu a končí v květnu, v nepálské části Himálají zemřelo už 18 lidí.

Související

Více souvisejících

horolezec Indie Mount Everest

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy