Summit G20: Obchodní a geopolitické napětí roste, varoval hned v úvodu Šinzó Abe

Japonský premiér Šinzó Abe dnes na úvod summitu skupiny G20 v Ósace vyjádřil obavy ze sílících obchodních a politických sporů ve světě a vyzval světové vůdce ke spolupráci. Kromě obchodu budou státníci na dvoudenní schůzce jednat i o ochraně životního prostředí či o konfliktu na Blízkém východě.

"Volný trh a otevřená ekonomika jsou klíčové pro zajištění míru a prosperity. Restriktivní a odvetná opatření v obchodních konfliktech neprospějí žádné zemi," prohlásil Abe s očividným poukazem na obchodní válku mezi Spojenými státy a Čínou, během níž na sebe obě země od loňského roku vzájemně uvalují cla.

"Obchodní a geopolitické napětí roste," varoval Abe, podle něhož hrozí v důsledku sporů zpomalení globální ekonomiky. "Přeji si, aby země G20 daly jasně najevo odhodlání přispět k růstu," dodal.

Leaders and attendees gather for a photo session at the #G20 summit in Osaka, Japan. More: https://t.co/EHz2XEuryE pic.twitter.com/Gk02bliGws

— Reuters Top News (@Reuters) 28. června 2019

Podle tiskových agentur bude práce na formulaci závěrečného dokumentu ze schůzky velmi náročná, protože státy G20, které se podílejí na světové produkci 85 procenty, se neshodují v názorech na množství otázek od reformy Světové obchodní organizace přes klimatické změny po migraci.

Největší pozornost na summitu přitahuje plánovaná schůzka šéfa Bílého domu Donalda Trumpa s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, na níž mají oba státníci v sobotu řešit obchodní spory.

Ruská agentura Interfax uvedla, že při dnešním tradičním společném fotografování účastníků summitu měl Trump původně stát vedle čínského prezidenta, nakonec však skončili v jiném rozestavení. Vedle šéfa Bílého domu se nakonec postavil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který měl být po boku ruského prezidenta Vladimira Putina, napsala agentura Interfax.

Související

Státní pohřeb japonského expremiéra Šinzóa Abeho

Modlitbami a čestnou salvou dnes Japonsko uctilo památku expremiéra Šinzóa Abeho

Modlitbami a čestnou salvou dnes Japonsko uctilo památku bývalého premiéra Šinzóa Abeho. Abe zemřel v červenci poté, co ho během předvolebního projevu smrtelně postřelil bývalý voják. První státní pohřeb po 55 letech v Japonsku hluboce rozdělil veřejnost. Kritici poukazují mimo jiné na vysokou cenu obřadu či na kontroverzní vztahy Abeho a jeho Liberálnědemokratické strany (LDP) s Církví sjednocení, která je známá jako moonisté.
Šinzó Abe, japonský politik a předseda vlády.

V Japonsku se snažil upálit muž kvůli pohřbu pro Abeho

Poblíž úřadu japonského premiéra se dnes ráno pokusil upálit muž,. Zřejmě tak protestoval proti státnímu pohřbu bývalého premiéra Šinzóa Abeho, který v červenci zemřel při atentátu. Zhruba sedmdesátiletý muž policii sdělil, že se úmyslně polil hořlavinou. Kvůli rozsáhlým popáleninám skončil v nemocnici, stejně tak jako jeden zasahující policista, uvedl server The Guardian.

Více souvisejících

Šinzó Abe Summit G20 Japonsko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

včera

včera

včera

včera

Soukup přišel o TV Barrandov. Valná hromada ho odvolala z představenstva

Podnikatel Jan Čermák nahradil Jaromíra Soukupa v jednočlenném představenstvu společnosti Barrandov Televizní Studio, jak rozhodla před měsícem valná hromada firmy. Tato změna byla dnes oficiálně zapsána ve Sbírce listin. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy