Indická sedmitisícovka se vybrala krutou daň, vojáci přepravují těla mrtvých horolezců

Indičtí vojáci dnes helikoptérami přepravují ze sedmitisícovky Nandá Déví těla sedmi horolezců, kteří tam zahynuli na konci května. Mrtví budou identifikováni ve městě Pithoragarh v západním Himálaji, ve státě Uttarákhand, informovala agentura AP. Nandá Déví je druhá nejvyšší hora Indie.

Kontakt s osmičlennou skupinou, v níž byli čtyři Britové, dva Američané, Australanka a indický průvodce, byl přerušen 26. května. V oblasti, kterou horolezci procházeli, spadla 27. května lavina. Sedm těl bylo nalezeno na konci června.

#NandaDevi rescue mission: 04 deadbodies of mountaineers brought from Base Camp-1 by @ITBP_official personnel on @IAF_MCC chopper to #Munisyari other 03 also shortly today (out of total eight, one still missing) pic.twitter.com/y4FzCgLHUU

— Neeraj Rajput (@neeraj_rajput) 3. července 2019

Dnešní operaci vede indicko-tibetská pohraniční stráž. Na letišti ve městě Pithoragarh na těla čeká policie, ambulance a pohřební vozy. Po identifikaci bude v jiném městě provedena pitva, informovala policie. Zatím nešlo identitu mrtvých určit, protože mají poničené obličeje a nemají u sebe doklady.

Cílem výpravy byl výstup na bezejmenný a dosud nezdolaný 6477 metrů vysoký vrchol poblíž hory Nandá Déví (7816 metrů) v severoindickém státě Uttarákhand. Výstup na druhou nejvyšší horu Indie je považován za velice obtížný.

Související

Více souvisejících

Indie horolezec

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy