Tisíce podezřelých vražd. OSN bude vyšetřovat Filipíny za protidrogové tažení

Rada OSN pro lidská práva dnes přijala rezoluci, na jejímž základě Spojené národy zahájí předběžné vyšetřování smrti tisíců lidí, kteří byli zabiti při protidrogové kampani filipínského prezidenta Rodriga Duterteho. Informovala o tom agentura Reuters.

Návrh rezoluce, který předložil Island, podpořilo při dnešním hlasování 18 zemí, 14 bylo proti a 15 se hlasování zdrželo. Čtyřicet sedm členských států Rady OSN pro lidská práva jedná od 24. června na třítýdenním zasedání v Ženevě.

V rezoluci přijaté Radou OSN pro lidská práva se uvádí, že "od zahájení protidrogového tažení na Filipínách v polovině roku 2016 se objevily tisíce obvinění z vražd údajných drogových překupníků a narkomanů".

Rada OSN pro lidská práva v rezoluci vyzývá vládu v Manile, aby "podnikla veškerá nutná opatření s cílem předejít mimosoudnímu zabíjení a mizení občanů a pohnala lidi odpovědné za tyto zločiny k soudu". Rada také žádá filipínskou vládu, aby spolupracovala s Úřadem vysoké komisařky OSN pro lidská práva a umožnila v zemi návštěvy expertů OSN.

Komplexní zprávu o situaci lidských práv na Filipínách má vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová podat do června 2020, uvádí se v dokumentu. Filipínský vyslanec Evan Garcia prohlásil, že rezoluce se zakládá na falešných obviněních a že jeho země ji odmítá.

So, why is the #Philippines fighting so hard if it has nothing to hide? Why the obfuscation? If the so-called "war on drugs" is all legit, allow the relevant UN Human Rights experts access. #Duterte #HRC41

— Rawya Rageh (@RawyaRageh) 11. července 2019

Boj proti drogám a zločinnosti byl klíčovou součástí předvolební kampaně filipínského prezidenta Duterteho. Po jeho nástupu k moci v červenci 2016 začala policie provádět rozsáhlé razie přímo v domech podezřelých obchodníků s drogami. Od té doby policie při protidrogovém tažení na Filipínách usmrtila podle oficiálních údajů na 5300 lidí.

Organizace pro lidská práva jsou přesvědčeny, že skutečná bilance obětí protidrogového tažení je podstatně vyšší, než udávají úřady, a pohybuje se mezi 12.000 a 20.000 mrtvými. Zatímco policie tvrdí, že oběti umírají při přestřelkách, při kterých jsou policisté nuceni se bránit, humanitární organizace poukazují na mimosoudní zabíjení, jehož obětí se stávají převážně drobní překupníci a narkomani.

Související

Velikonoce

Velikonoce ve světě. Jak se slaví v Asii, Africe nebo Austrálii?

Pomlázka, malovaná vajíčka nebo mazanec – to jsou typické symboly našich Velikonoc. Oslavy Velikonoc mají v různých zemích světa svou specifickou podobu, stejně tak charakteristické zvyky. Odráží se v nich zbožnost, staré rituály i prvky lidové kultury. Jak se slaví Velikonoce za hranicemi Evropy?

Více souvisejících

Filipíny OSN Rodrigo Duterte

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 5 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Vrtulník s Raísím našel turecký dron. Rusko zapojilo do pátrání desítky specialistů

Zdroj tepla pocházejícího z havarovaného vrtulníku, ve kterém zemřeli prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján, identifikoval turecký dron. Turecká strana jeho lokalitu poskytla íránským úřadům. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy