180 mrtvých, tisíce domů pod vodou. Monzunové povodně vtrhly i do uprchlických táborů

Nejméně 180 lidí již zahynulo v důsledku záplav a sesuvů půdy, které v posledních dnech postihly Nepál, Indii, Bangladéš a Pákistán. Novou bilanci dnes zveřejnila agentura AFP s odvoláním na úřady v postižených zemích.

Silné monzunové deště rozvodnily v postižené oblasti řeky a zaplavily tisíce domů, zničily mosty a poškodily silnice. V Bangladéši se v pondělí utopilo pět dětí, čímž bilance obětí v této 160milionové zemi vzrostla na 34. Deset dalších lidí přišlo při záplavách o život v obřích bangladéšských uprchlických táborech, kde žijí příslušníci muslimského etnika Rohingů prchající před pronásledováním v sousední Barmě.

V Nepálu registrují již 67 mrtvých. Na snímcích ze země jsou vidět záchranáři, jak na nafukovacích člunech evakuují rodiny, které uvázly v zatopených domovech. Zdravotničtí experti varují před epidemiemi nemocí ze špinavé vody a vyzvali k poskytnutí mezinárodní pomoci.

V Indii připravily povodně a sesuvy o život padesátku osob. Nejhůře postižené jsou severovýchodní státy Bihár a Ásám. Ásámské úřady vydaly nejvyšší stupeň varování před záplavami, které v tomto státě usmrtily už 11 lidí a dalších 83.000 vyhnaly z domovů. Bihár registruje 24 obětí; na 2,5 milionu obyvatel bylo nepříznivým počasím přímo zasaženo.

V kopcovité oblasti severoindického státu Himáčalpradéš se v pondělí po silných monzunových deštích zřítil tříposchoďový dům a pod jeho troskami zahynulo 14 osob. Oběti hlásí už i pákistánská část Kašmíru, kde úřady napočítaly 23 mrtvých a 120 domů zničených bleskovými záplavami.

Monzunové deště trápí jih Asie každoročně zhruba od června do září a způsobují tam záplavy. Loni postihly indický stát Kérala nejsilnější monzuny za několik desetiletí, které si vyžádaly přes 400 obětí a více než milion lidí nechaly bez střechy nad hlavou. O rok dříve zemřelo při monzunových záplavách v Bangladéši, Indii, Nepálu a Pákistánu přes 1300 lidí.

Související

Povodně, ilustrační foto

Indie se potýká s koronavirem i záplavami, přes milion lidí muselo opustit domov

Povodně přicházející každoročně s monzunovými dešti zaplavily rozsáhlé oblasti hustě obydlené východní Indie a donutily více než milion lidí opustit domovy. Země se zároveň potýká s velkými denními nárůsty počtu případů koronavirové nákazy a dnes ohlásila rekordní počet zemřelých, citovaly agentury AP a Reuters prohlášení indických úřadů.

Více souvisejících

Povodně v Indii Povodně nepál Bangladéš Pákistán

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy