Miliarda uprchlíků? Globální oteplování povede ke konci naší civilizace, tvrdí studie

Nová zpráva varuje, že pokud lidstvo nezačne dělat víc, hrozí mu zkáza civilizace tak, jak ji známe, během tří dekád. Současné klimatické modely dle ní dostatečně neberou v úvahu a podceňují nejextrémnější scénáře.

Zpráva byla sepsána ředitelem Národního centra pro obnovu klimatu Davidem Sprattem a bývalým předsedou Světové uhelné asociace, Ianem Dunlopem. Podpořil ji bývalý australský šéf obrany, admirál Chris Barrie. Dle zprávy je pravděpodobné, že pokud Země nepřijme potřebná opatření, dojde k oteplení planety o 3 stupně Celsia, což povede ke kolapsu naší civilizace.

Autoři studie předkládají apokalyptický scénář, kdy se ze Země stane „skleník“, ve kterém 35% rozlohy země a 55% světové populace bude vystaveno více než 20 dní v roce „smrtelně tepelným podmínkám za hranicí lidského přežití.“ Podle zprávy dojde k zhroucení řady ekosystémů, včetně korálových útesů, amazonského deštného pralesa a Arktidy. Severní Amerika bude trpět ničivými požáry, vlnami veder a suchem.

Hladiny moří se zvýší o 0,5 metru (během dvacátého století zvyšovaly o 0,19 metru), zatímco velké řeky v Asii, stejně jako dostupnost vody po celém světě, se výrazně sníží. To ovlivní asi zhruba 2 miliardy lidí.

Mezinárodní vědecký časopis New Scientist upozorňuje, že to by mohlo znamenat, že  miliarda a více chudých lidí v postižených oblastech by se mohla stát v příštích 30 letech klimatickými uprchlíky. Odkazuje přitom na studii OSN. Jedná se o vyšší odhad než jaký uvádí Světová banka, podle které by v roce 2050 mohlo být na světě 140 milionů klimatických uprchlíků.

Studie počítá nicméně s horší variantou globálního oteplování než klimatický panel OSN, podle něhož by mohlo do roku 2050 dosáhnout 2,4 stupně Celsia. Důvodem je to, že studie mezinárodních organizací obecně bývají v odhadech více konzervativní a neberou v úvahu  zpětné smyčky dlouhodobého uhlíkového cyklu jako je uvolňování skleníkových plynů z permafrostu, ztráta ledovců v západní Antarktidě a úbytek kyslíku z oceánů, půdy a zemské atmosféry, které mohou globální oteplování ještě zesílit. Podle zprávy existuje pětiprocentní šance, že by došlo k nejextrémnějšímu scénáři, tj. k zvýšení globální teploty na 3,5 až 4 stupně Celsia.

Autoři studie volají po „nouzové mobilizaci“ podobné té z druhé světové války, která by spočívala ve vybudování globálního průmyslu s nulovými emisemi uhlíku. Podle nich je třeba přijmout takovou ekonomickou strategii, která by se méně zaměřovala na klimatické modely a více na plánování náležitých reakcí pro extrémní scénáře.

Podle Michaela Manna z Pensylvánské státní univerzity jsou záměry autorů dobré, jejich rétorika je ale až příliš přehnaná. „Jak jsem již psal dříve, bombastická rétorika, přehánění a (důkazy) nepodporované zkázonosné rámování může působit proti klimatickým opatřením.“ Spratt odmítá, že by zpráva byla senzacechtivá.

195 účastníků Rámcové úmluvy Organizace spojených národů o změně klimatu podepsalo Pařížskou dohodu. Ta stanovuje, že se podepsané státy zavazují k úsilí o udržení nárůstu globální  průměrné teploty výrazně pod hranicí 2 °C oproti hodnotám před průmyslovou revolucí a úsilí o to, aby nárůst teploty nepřekročil hranici 1,5 °C oproti hodnotám před průmyslovou revolucí.

Související

Více souvisejících

Klimatické změny globální oteplování konec světa migrace

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 33 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy