Z Kašmíru je země duchů, indičtí vojáci hlídkují ve vylidněných ulicích

Ulice Šrínagaru, letního hlavního města indického státu Džammú a Kašmír, kde platí zákaz vycházení, jsou dnes vylidněné s výjimkou hlídkujících vojáků. Ti mají zajistit, aby nevypukly nepokoje po pondělním rozhodnutí vlády indického premiéra Naréndry Módího zrušit zvláštní autonomní status převážně muslimy obývaného státu Džammú a Kašmír.

Miliónový Šrínagar nyní vypadá jako město duchů - ozbrojení vojáci stojící na rozích ulic a před zátarasy z ostnatého státu jsou obvykle jediní lidé, které je na ulicích vidět. Informací z tohoto himálajského státu je jen velmi málo; společně s vyhlášením zákazu vycházení bylo odpojeno telefonní spojení a internet.

Navzdory odříznutí Šrínagaru od okolního světa se v úterý objevily informace o sporadických protestech. Nejmenovaný zdroj z městské nemocnice agentuře AFP sdělil, že tu bylo hospitalizováno nejméně šest lidí se střelnými a dalšími zraněními.

#Kashmir has been home and will always continue to be. With #Article370 scrapped the mood has undeniably changed. Please don’t spread rumours they are meant to only create panic and division. All is calm here in the valley amidst the crackdown. #kashmir #Article370 pic.twitter.com/lCJbf8EZfw

— Ashish Sharma (@ashishsphotos) August 6, 2019

Podle policisty, který si nepřál být jmenován, se jeden z protestujících utopil, když při útěku před policií skočil do řeky, dodala AFP. Tyto zprávy ale není možné ověřit z žádného jiného zdroje.

Vojáky střežená kontrolní stanoviště jsou na hlavních ulicích po každých 100 metrech. Z domů mají dovoleno vycházet jen lidé v nezbytně nutných profesích. Prakticky všechny obchody jsou zavřené a do města se nedostává žádné čerstvé zboží.

Po stovkách začali odjíždět dělníci, kteří si sem přijeli vydělat z jiných částí Indie. Podle AP jim zaměstnavatelé přestali vyplácet mzdy. V Džammú, které je zimním hlavním městem státu, dnes na tamním nádraží čekaly na vlaky stovky těchto lidí se svými věcmi sbalenými do prostěradel. Jeden z nich řekl, že mnozí šli pěšky kilometry po dálnici, kudy proudily také vojenské kolony a autobusy. Někteří nejedli několik dní a další neměli peníze ani na jízdenku do rodné vesnice.

Indická část Kašmíru je v převážně hinduistické Indii jediným územím, kde tvoří většinu muslimové. Povstalci tam od roku 1989 bojují proti indické vládě a požadují vznik samostatného státu nebo sjednocení Kašmíru pod pákistánskou vládou. Konflikt si už vyžádal téměř 70.000 obětí.

Na celou himálajskou oblast Kašmíru si činí nárok Indie i Pákistán, obě země disponující jadernými zbraněmi kontrolují jen část Kašmíru; od vyhlášení nezávislosti v roce 1947 o něj Dillí a Islámábád svedly dvě ze tří vzájemných válek.

Indická vláda svým pondělním rozhodnutím stát rozdělila na dvě svazová územní - Džammú a Kašmír a Ladákh, v němž žijí převážně vyznavači buddhismu. V tamním městě Kargil, které leží na hranici muslimské části a v němž žijí hlavně muslimové, se dnes konaly protesty proti pondělnímu rozhodnutí Dillí. Náboženské a politické organizace v Kargilu po společném jednání vydaly prohlášení s odsouzením indické vlády za to, že jedná bez souhlasu občanů. Organizace rozhodly uzavřít městské instituce, dnes nebyly v provozu školy ani obchody.

Související

Více souvisejících

Kašmír Indie Armáda Indie Pákistán

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje, zákazu navzdory

Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje limit stanovený Radou bezpečnosti OSN. Uvedl to mluvčí Rady Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy