Muslimové v Kašmíru mohou do mešit, Indie dočasně zmírnila zákaz vycházení

Indická policie dnes dočasně uvolnila přísný zákaz vycházení, který platí již pátý den ve státě Džammú a Kašmír, jemuž se indická vláda v pondělí rozhodla odebrat autonomní status. S odkazem na sdělení šéfa kašmírské policie o tom informovala agentura AP.

"Lidem bude umožněno zúčastnit se modliteb v mešitách v místě jejich bydliště ve většině Šrínagaru," uvedl policejní ředitel. Uvolnění má být jen dočasné a policie neuvedla, jak dlouho bude trvat.

Indické televizní stanice odvysílaly záběry, na nichž desítky lidí poprvé od začátku týdne jdou po ulicích Šrínagaru na modlitby do mešit střežených policií.

"Pokaždé, když jsme Indii uvěřili, podřízla nám krk," stojí na rukou psaném plakátě, který se objevil na zdi jedné z mešit. Text dále vyzývá obyvatele indické části Kašmíru, aby neprodávali půdu a aby po pondělních modlitbách při příležitosti muslimského svátku oběti (íd al-adhá) uspořádali protesty, napsala agentura Reuters.

These images from @BBCWorld are the first to emerge from Kashmir since India put the occupied territory under curfew.Indian soldiers have already killed 1 protester and arrested more than 100. pic.twitter.com/0HPONphm8i

— CJ Werleman (@cjwerleman) August 8, 2019

Během několika posledních dní nebyly ve Šrínagaru žádné velké protesty s výjimkou sporadických případů, kdy lidé po vojácích a policistech házeli kamení. Ale několik obyvatel i policistů, které při zachování anonymity cituje agentura Reuters, nespokojenost proti rozhodnutí indické vlády narůstá.

Zákaz vycházení v Džammú a Kašmíru platil od pondělí, zavřeny zůstaly školy i obchody. Bezpečnostní složky rovněž téměř úplně přerušily veškeré komunikační kanály, v oblasti nefunguje internet ani telefonní sítě.

Indická vláda do regionu vyslala desítky tisíc vojáků, kteří na dodržování zákazu vycházení dohlížejí. Podle místních obyvatel policie pronásledovala skupiny separatistických demonstrantů, kteří se snažili sejít v noci na dnešek.

"Když indické úřady používají k potlačení neozbrojených obyvatel Kašmíru sílu, budeme taky reagovat silou," řekl agentuře Reuters v postranní uličce za jednou z mešit dvaatřicetiletý Tárik Ahmad. Podle něj se lidé obrátí proti vládě, jakmile uvolní zákaz pohybu po městě. "Indické vládě nevěříme. Měli nás nechat protestovat. Jinak je naší jedinou nadějí ozbrojený boj," dodal.

Indický premiér Naréndra Módí ve čtvrtek pozdě večer prohlásil, že úřady budou situaci v regionu pozvolna uvolňovat a že se obyvatelstvo "nesetká s potížemi" při oslavách tohoto nejvýznamnějšího muslimského svátku. Místní média naznačila, že o dalším uvolnění zákazu vycházení úřady rozhodnou až v neděli.

Indická část Kašmíru je v převážně hinduistické Indii jediným územím, kde tvoří většinu muslimové. Povstalci tam od roku 1989 bojují proti indické vládě a požadují vznik samostatného státu nebo sjednocení Kašmíru pod pákistánskou vládou. Konflikt si už vyžádal téměř 70.000 obětí.

Na Kašmír si činí nárok Indie i Pákistán. Obě země, které disponují jadernými zbraněmi, kontrolují část Kašmíru. Dillí a Islámábád od vyhlášení nezávislosti na Británii v roce 1947 svedly o toto území dvě ze tří vzájemných válek.

Související

Více souvisejících

Kašmír Indie Muslimové Naréndra Módí (indický premiér)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy