Analyzovali satelitní snímky a přišel šok: KLDR připravuje...

Washington/Pchjongjang - Severní Korea pravděpodobně začala připravovat nejméně jeden nový jaderný test. S odvoláním na Americko-korejský ústav univerzity Johnse Hopkinse o tom dnes informovala agentura AFP. Ústav opírá své tvrzení o zjištění, že Severokorejci vybudovali dva vchody do tunelů v objektu, kde uskutečňují jaderné zkoušky.

Nedávno pořízené satelitní záběry ukazují prováděné výkopy a přítomnost dvou nových vstupů do tunelů v severokorejském jaderném komplexu, kde se uskutečnily dosavadní podzemní jaderné testy KLDR. "Tato probíhající aktivita ukazuje na to, že KLDR se chystá uskutečnit v budoucnosti nové (jaderné) výbuchy," řekl ve středu podle AFP výzkumník ústavu Nick Hanser.

Jeho tvrzení navazuje na srpnovou zprávu washingtonského Institutu pro vědu a mezinárodní bezpečnost, podle níž satelitní snímky ukázaly, že Severní Korea v poslední době zásadně rozšířila zařízení na obohacování uranu v jaderném komplexu v Jongbjonu.

Základním kamenem každého vojenského jaderného programu je získání dostatečně kvalitního štěpného materiálu. Tím může být jednak uran 235 nebo plutonium 239. Základním zdrojem štěpného materiálu v případě KLDR je vyhořelé palivo z jaderné elektrárny (5 megawatový (MW) reaktor elektrárny Jongbjon), z něhož může být získáno plutonium. Podle různých odhadů může KLDR získat tímto způsobem dostatek materiálu pro jednu až čtyři jaderné hlavice.

Pokud mají severokorejské jaderné zbraně představovat skutečnou hrozbu, je velmi zásadní rovněž stav programu na výrobu řízených střel, píše natoaktual.cz. Tento program je v KLDR na relativně vysoké úrovni, když tato země v minulosti představovala významného exportéra raketových technologií. Jejími zákazníky byly Egypt, Irán, Libye, Pákistán, Sýrie, Spojené arabské emiráty a Jemen. KLDR disponuje především raketami Hwasong 5 a 6, kterými je schopna zasáhnout jakýkoliv cíl na korejském poloostrově a raketami No-dong, jenž mají kapacitu zasáhnout i cíle v Japonsku, včetně přilehlých amerických základen.

Pchjonjang provedl v únoru třetí podzemní jaderný test, který vyvolal v oblasti i ve světě nové napětí a bezpečnostní obavy.

Související

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Atomová bomba

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Nuda. Nezajímavé. Zelenskyj zesměšnil ruského prezidenta Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil komentáře ruského prezidenta Vladimira Putina, které zpochybňují jeho legitimitu, za nudné a nezajímavé. Naopak za nelegitimního označil ruského prezidenta. Uvedl to v rozhovoru, který dnes publikoval kazachstánský server Vlasť.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Češi se probojovali do finále MS v hokeji

Mimořádná zpráva Česká euforie. Národní tým je na MS v hokeji ve finále, zahraje si v Praze

Pokud byl plán svěřenců kouče Radima Rulíka pro semifinále se Švédy nenechat nic náhodě, tak to splnili měrou vrchovatou. Od začátku do konce totiž si šli za jasným cílem, nedat soupeři ani čichnout a dojít tak do vytouženého finále. Svými dvěma brankami režírovali toto neuvěřitelné tažení za vítězstvím jak David Kubalík, tak Lukáš Sedlák, přičemž nejvíc kanadských bodů zaznamenala Nečasova formace, přičemž sám Nečas zaznamenal hned čtyři z nich. A samozřejmě přispěl stále klidně chytající Lukáš Dostál. 

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Nemocnice sdělila nové informace o stavu postřeleného Fica

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe, uvedla dnes odpoledne nemocnice v Banské Bystrici, kde se léčí ze střelných zranění po atentátu z minulého týdne. Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok v rozhovoru pro RTVS řekl, že premiérův stav je stále vážný, ale stabilizovaný.

včera

včera

včera

včera

včera

Nepravdivé a neslýchané. Izrael se brání obvinění z genocidy v Pásmu Gazy

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v pátek označil obvinění z genocidy, které vůči Izraeli vznesla Jihoafrická republika (JAR), za nepravdivé a neslýchané. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy