Po boeingu se slehla zem. Pátrá se na špatném místě? Nové informace

Kuala Lumpur/Peking - Bezúspěšně skončilo dnes po třech hodinách hledání úlomků zmizelého malajsijského letadla, které údajně zachytily čínské satelitní snímky. Oznámila to agentura Reuters, jejíž zpravodaj byl na palubě průzkumného letadla. Do oblasti vyslaly své stroje Malajsie a Vietnam, žádný z nich ale předměty, které údajně plavaly na hladině, neobjevil. Do pátrání se zapojila také Indie. Podle malajsijského ministerstva dopravy jsou mylné i zprávy, že boeing po přerušení kontaktu s dispečery byl ještě několik hodin ve vzduchu.

Pátrací letouny kroužily dnes nad Jihočínským mořem tři hodiny. Oblast, kterou čínský satelit lokalizoval, byla nedaleko bodu, kde malajsijské dopravní letadlo v noci na sobotu ztratilo kontakt s letovými dispečery.

Obrázky možných úlomků se objevily ve středu na webových stránkách čínské vlády. Satelitní snímky pořízené v neděli měly ukazovat "tři podezřelé plovoucí předměty" různých velikostí poblíž jižního cípu Vietnamu východně od Malajsie. Největší měl údajně rozměr 22 krát 24 metrů.

Vedení čínského úřadu pro civilní letectví už v informaci o satelitních fotografiích upozornilo, že není jisté, zda nalezené předměty v Jihočínském moři s hledaným malajsijským letadlem nějak souvisejí.

Americký list The Wall Street Journal napsal, že pohřešovaný letoun mohl být ve vzduchu ještě čtyři hodiny poté, co přerušil kontakt se zemí, a letadlo tak mohlo za záhadných okolností cestovat ještě stovky kilometrů.

Z analýzy dat, která motory letounů Boeing 777 automaticky posílají na zemi v rámci průběžného monitorovacího programu, podle amerického listu vyplývá, že letadlo mohlo letět celkem pět hodin. Komunikace s letovými dispečery byla přerušena zhruba po hodině letu.

Zprávu deníku The Wall Street Journal ale následně popřel malajsijský ministr obrany a dopravy Hishammuddin Hussein. Podle něj výrobce motorů Rolls-Royce i firma Boeing uvedly, že informace o několikahodinovém proudu dat z motorů pohřešovaného letadla nejsou pravdivé.

Chaotické informování a mnoho protichůdných vyjádření otřásla důvěrou v malajsijské vyšetřovatele, konstatovala agentura DPA. Čínský premiér Li Kche-čchiang požádal, aby bylo pátrání po stroji dál rozšířeno a aby se zlepšila koordinace úsilí o nalezení letounu, na jehož palubě bylo 154 čínských občanů.Tři lodě a tři letadla dnes do pátrání nasadila v okolí souostroví Andamany a Nikobary Indie. Indické ministerstvo obrany nařídilo prozkoumat oblast východně od ostrovů, které jsou blíž od barmských a malajských břehů, než od indických.

Další letecké záhady

Pokud se malajsijské letadlo zřítilo, pak by incident byl nejpodobnější tragické nehodě letadla Airbus A330 letecké společnosti Air France, které zmizelo nad Atlantikem cestou z Ria de Janeira do Paříže. Stejně jako v případě letu Malaysia Airlines ani piloti Air France nevyslali žádný nouzový signál. Vyšetřovatelé nenašli a nezjistili o osudu letadla s 228 lidmi na palubě nic celých pět dní od jeho zmizení, než záchranné a pátrací týmy konečně objevily část ocasu ve vodě. Samotné trosky letadla se na dně našly až za dva roky a trvalo další rok, než vyšetřovatelé stanovili příčinu neštěstí - krystalky ledu, které zablokovaly rychlostní senzory letadla, což vedlo k smrtícímu poklesu rychlosti letounu, uvedl web CT24.

Republikáni Hale Boggs a Nick Begich (1972)

Boggs, který byl v té době vůdcem většiny v americké sněmovně, a Begich nastoupili do dvoumotorové cessny v aljašském Anchorage. Letoun zmizel cestou do Juneau na Aljašce. Letadlo se nikdy nenašlo navzdory 39 dní trvajícímu pátrání, které list The Washington Post označil za "největší v dějinách Aljašky". Zapojilo se do něj více než 70 letadel, která nalétala 3 600 hodin. Okamžitě se vynořily konspirační teorie opírající se o to, že Boggs byl členem Warrenovy komise, která měla prošetřit okolnosti atentátu na Johna Fitzgeralda Kennedyho. Případně se spekulovalo o tom, že Begiche "zavraždili Srbové kvůli jeho chorvatskému původu".

Boeing 777 patří mezi nejbezpečnější typy letadel. Databáze ASN Aviation Safety Database obsahuje pouhých osm záznamů, z nichž dva jsou únosy letadla. V jednom případě došlo k úmrtí, když uhořel technik, který neopatrností při doplňování paliva způsobil požár, další 3 oběti zahynuly při nehodě v San Franciscu.

Související

Pohřešovaný letoun Boeing 777-200ER 9M-MRO

Před 10 lety zmizel let MH370 z radarů. Příbuzní žádají obnovení pátrání

Před velvyslanectvím Malajsie v Pekingu se v pátek sešli příbuzní čínských pasažérů letu MH370 společnosti Malaysia Airlines, aby společně připomněli desáté výročí stále neobjasněného zmizení letadla. Boeing 777 s 239 pasažéry na palubě, který byl na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu, zmizel z radarů dne 8. března 2014. I přes rozsáhlé pátrání, které bylo v historii jedním z největších, nebylo letadlo nikdy nalezeno.

Více souvisejících

Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014) Boeing 777

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy