Co se děje ve Fukušimě tři roky po katastrofě? Nikdo neví...

Praha - Od jaderné katastrofy v japonské elektrárně Fukušima uplynuly tři roky a kvůli intenzitě záření roztaveného jaderného paliva se do elektrárny stále nedaří dostat. Nikdo tak v tuto chvíli stále neví, v jakém stavu se vnitřek elektrárny nachází.

Jadernou havárii zapříčinila v roce 2011 masivní tsunami, která v japonské jaderné elektrárně způsobila roztavení přehřátého jádra reaktoru. Došlo tak k nejhorší jaderné katastrofě za posledního čtvrt století, neboť uniklou radiací byla zamořena i rozsáhlá plocha v oblasti Fukušimy a radioaktivní spad postihl také okolní zemědělské oblasti. Plocha o velikosti 30 kilometrů v blízkosti elektrárny byla vyhlášena za nepřístupnou zónu, což donutilo na 160 tisíc lidí opustit jejich domovy. 

O současném stavu Fukušimy hovořila v pořadu Hyde Park předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Tvrdí, že kvůli kritickým podmínkám, které v elektrárně neustále panují,  se odborníkům nedaří dostat dovnitř ani roboty, kteří by stav jaderného paliva úspěšně zmapovali.

"Poměrně dobré znalosti máme o tom, co se děje v reaktorových budovách. Co se neví, je stav paliva přímo v srdci reaktoru. Je jistě těžce poškozeno a jeho větší část se roztavila. V této oblasti je ale intenzita záření dosud opravdu obrovská, a to do té míry, že se ještě nepodařilo ani robotům zmapovat situaci, takže se skutečně neví mnoho o tom, kolik paliva se roztavilo a kde se tavenina nachází," říká šéfka českého bezpečnostního úřadu.

Dodává, že likvidace postiženého komplexu potrvá až několik desítek let. Klíčové podle Drábové bude to, kdy bude možné začít nakládat s roztaveným palivem. Událost srovnala s výbuchem v jaderné elektrárně Černobyl, kdy je i po 28 letech od havárie stále jednodušší nechat palivo na pokoji a čekat, až poklesne teplota a rozpadnou se krátce žijící radionuklidy.

Riziko jaderné katastrofy přetrvává

Podle Drábové je vysoce pravděpodobné, že k jaderné katastrofě dojde znovu, neboť ve světě fungují stovky reaktorů. Nelze sice říci, kdy a kde další jaderná katastrofa nastane, ale z hlediska pravděpodobnosti se jí nelze vyhnout. 

"Eliminovat možnost jaderné havárie se nepodaří, ale otázka je jiná: Jakým způsobem v případě havárie dokážeme ochránit lidi a okolí elektrárny. Že to jde, se ukázalo při první velmi vážné havárii jaderné elektrárny, kde se mimochodem roztavilo zhruba stejné množství paliva jako v Černobylu. Byla to havárie reaktoru v Three Mile Island, v USA roku 1979. A to je referenční případ toho, co je úkolem všech, kdo se na jaderném hřišti pohybují. Snížit pravděpodobnost havárie na co nejnižší rozumně dosažitelnou úroveň a mít k dispozici takové nástroje, které v případě havárie povedou ke zničení zařízení. Provozovateli sice vznikne velká škoda, ale nebudou ohroženi lidé a okolí. Že to jde, prokázal právě Three Mile Island," sdělila v Hyde Parku ředitelka úřadu pro jadernou bezpečnost.

Související

Japonsko, ilustrační foto.

Zemětřesení v Japonsku: Otřesy u pobřeží Fukušimy cítili lidé i v Tokiu

Asii zasáhlo ve čtvrtek další zemětřesení. Otřesy o síle šesti stupňů postihly Japonsko u pobřeží regionu Fukušima na severovýchodě země. Informovala o tom agentura Reuters. O den dříve otřáslo silné zemětřesení ostrovem Tchaj-wan, kde zemřelo nejméně devět lidí. Přes 1000 osob utrpělo zranění. 

Více souvisejících

Jaderná elektrárna Fukušima Dana Drábová jaderné palivo

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 34 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy