Další druh zvířete je na pokraji vymýcení. Přehrada se ale postaví

Kambodža a Laos - Malajská firma má naplánovanou stavbu nové přehrady. Území, na kterém má přehrada stát, je však obydleno početnou populací delfínů tuponosých. Pokud se stavba uskuteční, odsoudí osmdesát pět jedinců tohoto kriticky ohroženého druhu k smrti a připraví o práci až šedesát milionů lidí. Informuje server World Wildlife Fund.

Přehrada se bude jmenovat Don Sahong a měla by stát na řece Mekong, která protéká Laosem, Kambodžou a Vietnamem. Jedná se o největší řeku na poloostrově Zadní Indie, desátou nejdelší řeku světa.

Podle organizace World Wildlife Fund má firma chybně vypracované posouzení o dopadu na životní prostředí. Firma MFCB (Mega First Corporation Berhad) již údajně obdržela několik telefonátů týkajících se zrušení naplánované stavby. Proti stavbě se staví mnoho různých skupin: místní lidé, nevládní organizace a dokonce i samotná kambodžská vláda.

Stavba přehrady Don Sahong totiž neohrožuje pouze delfíny. Její realizace by narušila i migraci říčních ryb, což by mělo vážné důsledky, protože řeka Mekong je jednou z největších rybářských oblastí světa. Kromě trhu s rybami by tím utrpělo i živobytí asi šedesáti milionu lidí.

Největší dopad by však stavba přehrady měla na místní delfíny. Hluk, který by při stavbě přehrady vznikl, by je naprosto dezorientoval. Delfíni tuponosí se stejně jako ostatní kytovci orientují pomocí echolokace – sonaru, který funguje na principu odrážení zvuků. Pokud by kytovci i přesto přežili, čekala by na ně zvýšená lodní doprava a znečištění vody.

Alternativou přehrady je projekt Thako – ekologická továrna, která by pracovala s obnovitelnými zdroji energie. Tato továrna by měla vyprodukovat srovnatelné množství energie jako přehrada Don Sahong, žádala by si za to však mnohonásobě nižší cenu od životního prostředí.

Související

tank T-34

Rusko při přehlídkách nasadí funkční tank T-34. Dar z Laosu, možná čs. výroby

Laos bezplatně daroval Rusku 30 kusů legendárních tanků T-34, a to plně funkčních, jak dnes ujistilo ruské ministerstvo obrany. To dar pomýšlí využívat na slavnostních přehlídkách, připomínajících, že právě tento typ tanků za druhé světové války pomohl Moskvě porazit nacistické Německo. Na internetu se mezitím objevily i informace, že darované tanky byly prý původně vyrobeny v Československu v polovině 50. let minulého století.

Více souvisejících

laos Kambodža Delfíni

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy