Drsné obvinění: Rusko může zastavit masakry v Sýrii, ale nechce

"Během mé návštěvy Moskvy minulý týden jsem byl šokován, jak málo Rusů ví o barelových bombách s devastujícími efekty, která syrská vláda používá k zabíjení civilistů. Slyšel jsem naopak často větu: 'my jsme vám to říkali' v souvislosti s tím, že vzestup Islámského státu ospravedlňuje ruskou podporu vojenským operacím syrského prezidenta Bašára Asada," začíná svůj komentář Kenneth Roth, výkonný ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Jeho apel zveřejnil server Moscow Times.

Děsivá zbraň

"Nalezl jsem (v Rusku) malé pochopení pro to, že Asadovy barelové bomby nemají nic společného s bojem proti Islámskému státu a nezákonně zavraždili mnohem více civilistů než Islámský stát," uvádí Roth.

"Barelová bomba je strašlivá zbraň vyvinutá především k zabíjení a terorizování civilistů. Jedná se o benzínový nebo podobný sud naplněný trhavinou a šrapnely. Syrské letectvo je většinou shazuje z vrtulníků vznášejících se ve velké výšce, aby se vyhnuly protiletadlovým zbraním. Z takové vzdálenosti je nemožné přesně určit a zasáhnout cíl. Barelová bomba padá na zem a vydává obávaný svištivý zvuk, jak se její obsah převaluje, dokud nedopadne a vybuchne," připomíná ředitel.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Barelové bomby jsou natolik nepřesné, že se syrská armáda obává shazovat je na frontových liniích, aby nezasáhla vlastní vojáky. Raději je svrhává do obydlených oblastí, které ovládají povstalecké skupiny. Syrská armáda je shazuje, ačkoliv ví, že ničí rezidenční budovy, nemocnice a školy," poukazuje lidskoprávní aktivista.

"To činí život mnoha civilistů tak strašným, že ti, kteří neopustili zemi, se raději přesidlují k frontovým liniím, preferují čelit ostřelovačům a dělostřelectvu než peklu barelových bomb," píše komentář.

"Namísto jakéhokoliv legitimního vojenského účelu mají barelové bomby potrestat celé komunity za jejich údajné politické sympatie. Netřeba dodávat, že útoky na civilisty jsou závažným porušením mezinárodního humanitárního práva a válečným zločinem," dodává Roth.

Rusko má vliv, musí jednat

"Zastavení tohoto barelového bombardování civilistů by bylo významnou věcí, která by ušetřila civilní životy v rebely držených oblastech Sýrie. Ruská vláda v únorové rezoluci Rady bezpečnosti OSN připustila, že barelové bomby jsou užívány v obydlených oblastech. Stejná rezoluce vyzvala Radu bezpečnosti, aby podnikla další kroky, pokud toto bude pokračovat. Rusko ale doposud odmítá využít svého vlivu na Damašek, aby barelové bombardování zastavil. Místo toho usnadňuje Asadovu civilisty vraždící mašinérii tím, že mu poskytuje vojenskou pomoc, včetně servisu helikoptér," kritizuje šéf Human Rights Watch.

"V Moskvě jsem slyšel množství argumentů, všechny podobné a nepřesvědčivé. Někteří vyjadřují potřebu zadržet Islámský stát. To je zajisté správný cíl, ale jelikož jsou barelové bomby natolik nepřesné, jejich dopad na bojovníky v obydlených oblastech je zanedbatelný ve srovnání se ztrátami na civilních životech. Naopak, pokud něco, tak barelové bomby Islámský stát posílily, jelikož mu umožňují vydávat se za sílu, která zastaví Asadovo vraždění civilistů," míní Roth.

"Někteří argumentovali tím, že nejlepší cestou k zastavení barelových bomb je mírová dohoda, o níž se ruská vláda snaží. Ale jen málokdo věří, že taková dohod přijde brzy. Mezitím není důvod, proč by Rusko nemohlo využít své páky a zastavit probíhající odporné barelové bombardování civilistů. Jiní zase poukazují na nedostatek těchto pák. Ale pokud Rusko přesvědčilo Asada k tomu, aby se vzdal chemických zbraní, nepochybně ho dokáže přimět k zastavení útoků barelovými bombami na civilisty," uvádí článek.

"Slyšel jsem i argumenty o geopolitickém kontextu - je prý politicky neférové vyzdvihovat barelové bomby, když i další zbraně zabíjejí civilisty. Tlak by měl směřovat na zastavení všech forem záměrných a nevybíravých útoků na civilisty. Ale opravdu Moskva trvá na perfektním řešení, když je možné dosáhnout alespoň nějaké dobré věci?" ptá se aktivista.

"Minulý rok Kreml úspěšně přinutil Damašek k povolení přísunu přeshraniční humanitární pomoci. Pokud chce Rusko dále demonstrovat svůj pozitivní vliv na Sýrii, mělo by rovněž trvat na ukončení neospravedlnitelného barelového bombardování civilistů," apeluje závěrem svého komentáře Roth.

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Sdílejte článek

Související

Více souvisejících

Rusko Sýrie Sýrie Aleppo

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy