Čára přes rozpočet: Arabský poloostrov se otřásá, boj USA s terorismem v ohrožení

Saná/Washington - Puč v Jemenu, který mají na svědomí příslušníci šíitského kmene Hútiú, komplikuje Spojeným státům boj s terorismem. Přitom v Jemenu působí obávaná islamistická organizace AQAP. Proti ní USA nasazují především drony. Nepříjemností je pro politiku Bílého domu též úmrtí saúdského krále Abdalláha, ačkoli jeho nástupce Salmán již dal najevo, že půjde ve stopách svého bratra.

Čtvrteční kolaps ústřední vlády podporované USA poté, co odstoupil prezident Hadí i premiér Chálid Baháh, údajně americkou protiteroristickou kampaň v zemi "paralyzoval".

Podle mluvčího Pentagonu Johna Kirbyho by ale nebylo správné myslet si, že se USA přestala soustředit na hrozbu radikálů v Jemenu, "nebo že bychom nepodnikli potřebnou akci, pokud by byla nutná". Také mluvčí Bílého domu v pátek uvedl, že skutečnost, že v Jemenu zavládla politická nestabilita, "neznamená, že AQAP získává na vlivu."

AQAP se mimo jiné přihlásila k lednovému útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, míra jejího skutečného podílu na atentátu ale jasná není. Později pak vyzvala k dalším útokům "osamělých vlků" na západní cíle. Pro šíitské rebely podporované Íránem jsou sunnitští radikálové z AQAP hlavními protivníky. Na rozdíl od dosavadní jemenské reprezentace v čele s prezidentem Hádím, ale vnímají povstalci podporovaní Íránem jako své nepřátele i USA. Podle analytiků je tak pravděpodobné, že pokud vzroste v Jemenu vliv šíitů, oslabí spojenectví země s USA.

Obama má problém: Kolaps vlády v Jemenu a změna v Saúdské Arábii

Zdroj: YouTube

Související

Jemen, Nemocnice Abs; autor: ©Rawan Shaif

Situace v Jemenu je podle OSN tragická. Děti nemají co jíst

Počet lidí trpících akutní podvýživou rychle roste v oblastech Jemenu, které jsou pod kontrolou vlády. Nejzávažnější případy se vyskytují na pobřeží Rudého moře, jak uvádí nedělní zpráva představitelů iniciativy Integrovaná klasifikace fází potravinové bezpečnosti (IPC) OSN.

Více souvisejících

Jemen AQAP (al-Káida v Jemenu) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy