Uprchlík nakopnutý v Maďarsku je radikál z An-Nusry, tvrdí Kurdové

Bagdád - Uprchlík Usáma Abdal Muhsín, kterého kopnutím "přivítala" kameramanka maďarské televize, je členem radikální An-Nusry. Tvrdí to alespoň syrští Kurdové.

Muhsín je údajně syrský fotbalový trenér. Podařilo se mu dostat se do Mnichova, kam za ním přijel novinář španělského deníku El Mundo a přes Paříž a Barcelonu mu pomohl dostat se do Španělska. Práci mu pak nabídla fotbalová škola na madridském předměstí Getafe.

Zdroj: YouTube

Strana syrských Kurdů (PYD) však ve svém prohlášení napsala, že "Usáma Abdal se připojil k An-Nusře v roce 2011 a spáchal zločiny na civilistech včetně Kurdů". O jeho zapojení do aktivit An-Nusry prý existují četná svědectví.

PYD také zveřejnila fotografii z Muhsínovy stránky na Facebooku. Hlásí se tam prý k An-Nusře a sděluje, že bojoval proti Kurdům v Afrínu a Rás al-Ajnu na severu Sýrie.

Abdal Muhsín prý žil v syrském městě Tall Abjad a rozhodl se uprchnout v červenci, kdy město dobyly kurdské jednotky. PYD také tvrdí, že Muhsín byl iniciátorem násilností i jako fotbalový trenér. V letech 2004 až 2010 vedl klub Fatva v Dajr az-Zauru a vyprovokoval násilnosti, při nichž v roce 2004 zemřelo 50 lidí.

Související

Recep Tayyip Erdoğan

Bude Erdogan nadále prezidentem? Rozhodnout mohou Kurdové, píše CNN

O politickém osudu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana by v letošních parlamentních a prezidentských volbách mohly rozhodnout hlasy Kurdů. Tato menšina tvoří 15 až 20 procent obyvatel Turecka, napsal dnes web CNN International. Zásadní pro poměr sil bude výsledek kandidátů prokurdské Lidové demokratické strany (HDP), která navíc nepřímo podpořila kandidáta opozičního bloku v prezidentských volbách. Turci budou o novém parlamentu a hlavě státu rozhodovat 14. května.

Více souvisejících

Kurdové An-Nusra Abdal Usama Muhsín

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy