Royal Air Forces tajně trénuje údery proti Islámskému státu

Londýn - Je lepší býti připraven, říká se v mnoha případech. Podobným heslem se řídí Britské vzdušné síly (RAF) a pro případ, že by byly odsouhlaseny další nálety na cíle v Sýrii, poctivě zkoušejí útoky "nanečisto".

Britské síly mohou zatím útočit pouze na irácké pozice. Pro nálety na Sýrii se počítá s bezpilotními letony Special Forces, které již jsou připraveny k akci. Velitel RAF odpovídající za britské bombardéry už odhalil plány na útok, který však musí schválit britský parlament. 

"Jsme připraveni udělat zde to samé co v Iráku, půjde jen o jinou oblast vzdušného prostoru," řekl novinám The Times brigádní generál Martin Sampson. "Cíl je stejný, Islámský stát. Máme dobré zkušenosti s jeho napadením... a přesně to samé provedeme v Sýrii. Posádky letounů Tornado jsou připraveny k misi, nasadíme je tam, kde to politici budou považovat za nutné."

Sampson zdůraznil, že přípravy na akci už v utajení probíhají. "Je třeba mít dobré vojáky, plánovat dopředu... už trénujeme. Dokážeme díky předchozím zkušenostem odhadnout, oč půjde. Jsem přesvědčen, že moji vojáci budou dobře připraveni."

Nejmenovaný britský pilot popsal současnou situaci jako směsici zklamání a nedočkavosti, zejména když sleduje vzdušné síly jiných států, jak startují k bojovým letům nad Sýrii, zatímco britské tryskáče mohou operovat jen nad Irákem. "Vidíme americké letouny, jak létají sem a tam a my se jenom díváme," vyjádřil svou frustraci.

Také ruské letectvo ke zlosti USA a jejich spojenců bombarduje vojenské cíle, ačkoliv Američané na začátku října, kdy útoky začaly, prohlašilovali, že ruská účast v konfliktu by mohla naopak posílit Islámský stát. 22. října ruská vláda uvedla, že letectvo napadlo 72 cílů v Islámském státu během 53 bojových letů za posledních 24 hodin.

Ruská letadla zamířila k bojovým pozicim v provinciích Hamá, Odlib, Katakia, Aleppo, Damascus a Deir-ez_Zor. "Rád bych upozornil na zvýšenou efektivitu ruských náletů na teroristické pozice. Naše letouny operují ve dvojicích, což ale v současné době není nutné. Naši piloti jednotlivé lokace prozkoumali a jsou schopni zasáhnout najednou i dva cíle," uvedl generálmajor Igor Konašenkov.

Související

William Burns

Šéfové nejznámějších tajných služeb bijí na poplach. Svět je v ohrožení

Světový pořádek je ohrožený způsobem, jaký nepamatujeme od dob studené války, varovali šéfové americké CIA William Burns a britské MI6 Richard Moore ve společném článku pro deník Financial Times. V textu napsali, že jejich země společně stojí proti asertivnímu Rusku a agresivní válce ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině. 

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Royal Air Force Ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy