IS ukázal snímek s bombou, údajně zničila ruský airbus na Sinaji

Káhira - Islámský stát (IS) dnes zveřejnil fotografii, na které má být improvizovaná bomba, která na konci října zničila ruský letoun Airbus A321.

Na snímku (zde) je vidět plechovka nealkoholického nápoje a cosi, co vypadá jako rozbuška a spínač.

IS, který se již dříve přihlásil k útoku na airbus vracející se s turisty z Šarm aš-Šajchu do Ruska, rovněž zveřejnil fotografii, na níž jsou prý pasy mrtvých Rusů získané mudžáhidy.

Nehodu z 31. října nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě. Rusko v úterý oznámilo, že příčinou pádu letadla byl teroristický útok, což Egypt stále nepotvrdil. Podle ruských vyšetřovatelů byla v letadle bomba.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes řekl, že útok na letadlo považuje za útok na Rusko. "Teroristický čin na Sinajském poloostrově byl útok na ruské občany, což se rovná útoku na stát," řekl. Prohlásil také, že Moskva znásobí úsilí k obraně Ruska. "Uplatníme veškeré prostředky sebeobrany, politické i vojenské," řekl.

Související

Ruský letoun plný turistů se zřítil na Sinaji.

Havárie ruského A321: Těla obětí nepřipomínala lidské bytosti

Vyšetřování tragické letecké nehody letadla plného ruských turistů nad Sinajským poloostrovem přineslo další detaily o tomto strašlivém neštěstí a kruté smrti 224 lidí na palubě letadla. Velká většina z nich podle expertů nezemřela při explozi nebo dopadu letadla, ale postihlo je těžké barotrauma.

Více souvisejících

Zřícení letadla Airbus A-321 Kolavia letu 7K9268 (31. 10. 2015) Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy