Turecká pohraniční stráž střílí po uprchlících, zemřelo 16 osob včetně tří dětí

Ankara – Britská média jako The Times, Daily Mail nebo The Mirror přinesla zprávu, podle které turečtí vojáci zabíjí uprchlíky, kteří se pokouší překročit hranici ze Sýrie. Jen v posledních čtyřech měsících měli zastřeli nejméně 16 migrantů, mezi nimi například i otce s malým dítětem.

Média s odkazem na Syrskou observatoř pro lidská práva (SOHR) uvedla, že turečtí pohraničníci zastřelili už několik syrských uprchlíků. Za poslední čtyři měsíce mělo být zastřeleno nejméně 16 lidí, včetně tří dětí.

Organizace se ale domnívá, že reálné počty budou vyšší, s odkazem na syrského policistu a syrského pašeráka, kteří žijí v Turecku, ale uvádí, že není možné přesně říci, kolik lidí už takto zemřelo, protože těla těch, kteří zemřeli ještě na syrské straně hranice, byla odtažena a pohřbena dál ve válečné zóně.

SOHR například podrobně popisuje smrt muže a jeho dítěte, kteří byli zaviti v městě Ras al-Ain - na východním úseku turecko-syrské hranice 6. února. Další dva uprchlíci byli pak zastřeleni v Guvveci na západním úseku hranic 5. března, napsal list The Times.

Uprchlíci, kteří překračují hranice budou teď podle pašeráka „buď zabiti nebo zajati". „Turečtí vojáci dříve pomáhali uprchlíkům přes hranice a nosili jim jejich tašky. Teď na ně střílí," dodal pašerák.

Nejlépe jsou teď podle něj na tom ti, kteří jsou střeleni už na turecké straně hranice. Ti jsou pak totiž odvezeni do tureckých nemocnic, kde jsou ošetřeni. A pak mohou v zemi zůstat. Ke změně v tureckém přístupu prý došlo v prosinci, kdy Západ začal na Ankaru vyvíjet nátlak, aby zabránila pohybu migrantů.

Turecká vláda i přes tyto informace tvrdí, že hranice zůstává otevřená pro syrské uprchlíky bezprostředně ohrožené na životě. Na syrsko-turecké hranici ale stále zůstávají uvězněny desítky tisíc lidí, kteří uprchli před boji v provincii Halab.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Pokud Kurdové uspořádají volby, zaútočíme na Sýrii

Turecko bez váhání provede ofenzívu v severní Sýrii, pokud kurdské skupiny, které Ankara obviňuje z napojení na zakázané kurdské militanty, budou pokračovat v plánech na uspořádání komunálních voleb v regionu. Uvedl to ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle zprávy agentury AP.

Více souvisejících

Turecko uprchlíci Policie Turecko

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Momentka z filmu Priscilla.

RECENZE: Priscilla je křehkým i svíravým protipólem rockové pohádky

Sofia Coppola se po Marii Antoinette z roku 2006 navrací k životopisu slavných osobností. Oproti extravagantně postmodernímu portrétu francouzské panovnice je Priscilla subtilní a intimní. Ani tady však pro režisérku nejsou faktografické údaje tolik důležité a přináší křehce vystavěný portrét manželky krále rocku, jenž zprostředkovává svírající atmosféru.

před 2 hodinami

Povodně, ilustrační fotografie.

Počasí: Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi na západě

Povodňová hrozba na západě Česka způsobená vydatnými srážkami se snižuje. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu zmírnil výstrahu před povodňovými jevy. Na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích se přesto očekává překročení druhého stupně povodňové aktivity. 

před 2 hodinami

Yemi A.D.

Yemi A.D. do vesmíru nepoletí. Japonec zrušil "neuskutečnitelnou" misi

Japonský podnikatel Jusaku Maezawa zrušil misi dearMoon, v jejímž rámci měl s celebritami absolvovat první turistický let kolem Měsíce. Informovala o tom agentura Reuters. Let se měl původně uskutečnit do konce minulého roku, stanovený cíl se však stal podle organizátorů neuskutečnitelným. 

před 3 hodinami

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Izraelský návrh příměří získává podporu. Vítá ho EU i OSN

Izraelský plán pro palestinské Pásmo Gazy uvítali předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová i generální tajemník OSN António Guterres. Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 9 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

Už nyní jsme vítězi války na Ukrajině, tvrdí NATO. A kde jsme vyhráli, ptá se Maďarsko

Na setkání ministrů zahraničních věcí členských zemí NATO v Praze zaznělo prohlášení, že "z dlouhodobého hlediska jsme už nyní vítězi války". V pátek to na Facebooku kritizoval maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó, který toto tvrzení označil za projev nedostatku zdravého rozumu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy