Britové nasadili proti IS v Iráku nové bomby. Takhle to dopadlo +VIDEO

Bagdád - Britské královské letectvo se v úterý pochlubilo záběry, na kterých jeho letadla likvidují podzemní bunkr Islámského státu kdesi v západním Iráku. Britové poprvé použili nové tunové bomby určené k ničení podzemních komplexů.

Záběry z palubní kamery britského stíhacího bombardéru Panavia Tornado zachycují bombardování podzemního tunelového komplexu, který si Islámský stát vybudoval na úpatí jedné z iráckých hor. Stačilo pár vteřin a z tunelů nic nezůstalo.

Zdroj: YouTube

Britové totiž poprvé ve válce s Islámským státem nasadili vylepšené hlavice Paveway III., tedy laserem naváděné bomby s tunovou průraznou hlavicí. Na cíle Islámského státu je poprvé RAF svrhla minulý týden ve čtvrtek.

"Normálně naše letadla nesou menší naváděné bomby Paveway IV a rakety Brimstone, kterých mohou nést velké množství a jsou více vhodné k podpoře pozemních vojsk," uvedl mluvčí ministerstva obrany.

"Bomby EPW III byly zatím připraveny v záloze, kdybychom je potřebovali proti těžko zničitelným nebo zpevněným podzemním cílům," vysvětluje mluvčí.

"Bombardéry Tornado útočily na velký komplex tunelů a bunkrů vykopaných na terasovitých kopcích nad řekou Eufrat v západním Iráku. Bombardéry úspěšně dvěma bombami EPW III zasáhly vstupy do tunelových komplexů," popsal mluvčí průběh mise.

Související

Více souvisejících

Royal Air Force Islámský stát (IS) Irák

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy